کشور ما علیرغم داشتن تنها یک درصد از جمعیت جهان، دو درصد از تلفات انسانی حاصل از تصادفات را در جهان به خود اختصاص داده است. آمار کشتهشدگان در تصادفات در ایران دو برابر و آمار مصدومان در سوانح ترافیکی در ایران تقریبا پنج برابر میانگین آمارهای جهانی است. نگاهی به این آمارها نشان میدهد که تلفات جادهای در ایران بسیار بالاست دارد. از حیث آمار کشتههای تصادف در رتبه های نخست جهان قرار دارد، این در حالی است که شمار خودروهای ایران از شمارخودروها در بسیاری از کشورهای جهان بسیار کمتر است.
شمار وسایل نقلیه در حال حرکت طی سالهای اخیر به صورت فزایندهای رو به افزایش بوده است؛ به طوری که در انتهای سال ۱۳۸۷ به بیش از ۱۶ میلیون رسید، که بیش از میلیون آن را موتورسیکلت تشکیل داده و پیش بینی می شود در سال ۱۳۹۸، این تعداد به بیش از ۴۵ میلیون برسد. همچنین بر اساس نتایج مطالعات طرح جامع حمل و نقل در ایران، نرخ افزایش جمعیت برای ده سال آینده در حدود ۱.۳۴درصد خواهد بود و پیش بینیها نشان میدهد جمعیت ایران در سال ۱۳۹۸ به بیش از ۷۷ میلیون نفر خواهد رسید (۶۹)
( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
نمودار۲-۵- روند رشد وسایل نقلیه در ایران (۱۳۷۹ تا ۱۳۸۸)
رشد شمار وسایل نقلیه از روند افزایش جمعیّت پیشی گرفته است و نرخ موتوریزاسیون که بیانگر شمار وسایل نقلیه در حال حرکت به ازای هر هزار نفر جمعیت است، در سالهای آینده با روند افزایشی مواجه خواهد بود و برآوردها برای آینده نشان میدهد این نرخ در ده سال آینده دو برابر خواهدشد(۷۰)
نمودار۲-۶- تغییرات جمعیت و تعداد وسایل نقلیه در ایران از سال ۱۳۷۹ تا پیش بینی در سال ۱۴۰۰
بر اساس مطالعه صورت پذیرفته در سال ۱۳۸۶، ۴۷ درصد هزینهها مربوط به تصادفات در محدودههای شهری و ۵۳ درصد هزینهها مربوط به محدودههای برونشهری است. این در حالی است که هزینه تصادفات رانندگی برونشهری ایران به تنهایی در سالهای اخیر بیش از ۱۰ برابر بودجه کل ساخت و نگهداری راههای کشور بوده است (۶۶). از طرفی، هزینه متوسط یک فوت ناشی از تصادف رانندگی درونشهری حدود ۴۹۴۱ میلیون ریال و برای برونشهری ۵۷۷۲ میلیون ریال و هزینه متوسط یک جرح برای تصادفات شهری و برون شهری برای جرح سبک، جرح متوسط و شدید به ترتیب برابر ۱۴۰.۸، ۱۴۶.۶ و ۴۰۶.۹ میلیون ریال است (۷۱).
۲-۱-۶-۲- هزینههای مستقیم و غیر مستقیم تصادفات جادهای
هزینه های مستقیم از جمله هزینه های درمانی و توانبخشی هزینه های بعد از فوت و هزینه های نگهداری معلولان ناشی از تصادفات و افزایش بار معلولیت در جامعه و هزینه های جبران خسارت از جمله پرداخت دیه و هزینه های غیر مستقیم مثل بروز و ایجاد مشکلات روحی و روانی در خانوادههای حادثه دیده و هزینه های ناشی از دست رفتن نیروی کار دایم یا موقت از جمله مشکلاتی است که بعد از وقوع تصادفات گریبانگیر خانوادهها می شود. در واقع زیانهای ناشی از تصادفات جادهای شامل هزینه عمرهای تلف شده و عمر سپری شده با ناتوانی، هزینه درمان و مراقبتهای پزشکی، هزینه توانبخشی، هزینه مراسم تدفین کشته شدگان، خسارت ناشی از پرداخت دیه و غرامت، هزینه های اداری پلیس، اورژانس و هزینه آسیبهای روحی و روانی بازماندگان است.
میزان خسارت مالی تصادفات جادهای شامل ارقام ملموس و خسارتهای فیزیکی است و اگر خسارتهای معنوی و ارزش حال فرصتهای از دست رفته مربوط به افراد فوت شده و مجروحان حادثه را به آن اضافه کنیم رقم خسارت تصادفات جادهای بخش مهمی از تولید ناخالص داخلی کشور است به عبارت دیگر، باید هزینه روزانه بیسرپرست شدن و از دست دادن نان آور خانواده و نبود نیروی انسانی و ارزشهای مادی و معنوی افراد را اضافه کنیم. همچنین در محاسبه خسارت تصادفات جادهای، باید ارزش سالهای از دست رفته افراد فوت شده و ارزش افزوده سالهای عمر افرادی که در تصادفات دچار نقص عضو میشوند و پا و دست و توانایی خود را از دست می دهند و دیگر نمی توانند چون گذشته کار و فعالیت اقتصادی داشته باشند، نیز باید مورد توجه قرار گیرد.
آسیبهای ناشی از تصادفات جادهای رقم بسیار زیادی را تشکیل میدهد. هزینه های تصادفات شامل تمام هزینههایی که از تصادفات ناشی میشوند و یا در نتیجه تصادفات به وجود میآیند، میباشد. در بررسی هزینه تصادفات معمولا شش عنصر؛ هزینه اشیا منهدم شده یا خسارت دیده، هزینه جراحاتهای جسمانی (غیر از معلولیتهای دایمی)، هزینه اوقات تلف شده و از بین رفته در تصادفات جادهای، هزینه درد، غم، صدمات روحی و جسمی، هزینه جان افراد فوت شده و هزینه معلولیتهای دایمی و هزینه های اداری را در نظر میگیرند.
افزایش متوسط سالانه خسارت و تلفات جادهای در دهه گذشته بیش از %۱۵ بوده است. و میزان سرانه تلفات در حدود ۱۰ تا ۲۰ برابر بیشتر از میانگین کشورهای صنعتی است(۷۲). تصادفها در حال حاضر دومین علت مرگ و میر در کشور محسوب میشوند و روزانه جان حدود ۷۵ نفر را میگیرند و این امر خود هزینه های مستقیم و غیرمستقیم زیادی را به جامعه تحمیل می کند، همچنین هزینه خسار ات ناشی از تصادفها در سال ۱۳۸۳ بالغ بر ۷۰۰۰ میلیارد تومان برآورد شده است(۷۳)
هزینه جهانی تصادفات جادهای سالانه حدود ۵۱۸ میلیارد دلار میباشد که سهم کشورهای با درآمد کم و متوسط ۶۵ بیلیون دلار میباشد(۷۴). طبق آمار جهانی، روزانه حدود ۳ هزار و ۳۱۴ نفر در تصادفهای رانندگی کشته میشوند. این تصادفها هزینه های اجتماعی سنگینی برای کشور به دنبال دارد. هزینه این خسارت ها برابر ۱ تا ۲ درصد از تولید ناخالص ملی است(۷۵). همچنین در مطالعه ملی بار بیماریها در کشور، مشخص شد که حوادث ترافیکی ۱۵ درصد از کل سالهای از دست رفته به علت مرگ و میر را به خود اختصاص داده است(۷۶) از این نظر، ایران یکی از کشورهای دارای بیشترین موارد سالهای از دست رفته به علت تصادف و مرگ و میر و ناشی از آنست. این مساله باعث افزایش هزینه های اجتماعی مستقیم (هزینه های درمانی ناشی از تصادفات) و غیرمستقیم (از دست دادن نیروی کار فعال) می شود.
روزانه ۳۲ میلیارد تومان ضرر اقتصادی ناشی از تصادفات تحمیل میشود. سالانه ۱۸ هزار میلیارد ریال هزینههای مستقیم حوادث جادهای در ایران برآورد شده است. هزینههای غیر مستقیم این حوادث بیش از چهار برابر میزان یاد شده، بار مالی ایجاد کرده است. زمانی بزرگی این عدد هشداردهنده میشود که بدانیم بالغ بر ۵ درصد کل درآمد سرانه در کشور صرف این هزینهها میشود(۷۷). این هزینهها رقم بالایی را نشان می دهند؛ به طوری که این رقم تقریباً حدود ۸.۵ درصد از تولید ناخالص داخلی کشور است.(۷۸) همچنین نتایج بدست آمده نشان میدهد %۹۰ از خانوادههای افرادی که در اثر سوانح جادهای کشته و %۸۵ خانوادههای افرادی که معلول شده اند، افت طولانی مدت کیفیت زندگی داشته و در نیمی از موارد این پیامدها شدید بودهاند(۷۹).
مجموع هزینه درمان مجروحان تصادف جادهای ایران معادل ۷۳. ۷۷۸۲۴۱ میلیون ریال برآورد شده است و همچنین هزینه های سالهای از دست رفته ناشی از یک فوت ۶۷۷۶۳۵۹۳۳ میلیون ریال محاسبه و ارزش جان انسان طبق روش دیات ۲۴۷ میلیون ریال بیان شده است. هزینه افراد کشته شده و معلولیتهای دایم و جراحات روانی و آثار فرهنگی اجتماعی مربوط به تصادفات جادهای برو نشهری ۳۷۵۴۴.۴ میلیارد ریال برآورد شده است که ۳.۸ برابر بیشتر از هزینه مشابه در تصادفات درونشهری است (۸۰)
همچنین هزینه تصادفات رانندگی برونشهری ایران به تنهایی در سالهای اخیر حدود بیش از ۱۰ برابر بودجه کل ساخت و نگهداری راههای کشور بوده است. هزینه متوسط یک فوت ناشی از تصادف رانندگی حدو د ۲۰۰ میلیون تومان و هزینه متوسط یک معلولیت دایم ناشی از تصادف رانندگی حدود ۳۰۰ میلیون تومان برآورد گردید. دسته بندی جز هزینه های ناشی از تصادفات رانندگی و سهم هر یک در نمودار ذیل ارائه شده است(۸۱).
نمودار۲-۷- سهم هریک از جز هزینه های ناشی از تصادفات رانندگی
هر نفر که در اثر تصادفات جادهای ناتوان، مجروح یا کشته می شود، گروهی از افراد دیگر مانند خانواده و دوستان را متاثر میسازد. مشخص نمودن ارزش هر یک از افرادی که قربانی این سوانح میشوند، جمع کردن این ارزشها و بدست آوردن رقمی که بتوان هزینه ناشی از تصادفات جادهای را نشان داد، امری غیر ممکن است. تصادفات جادهای بار سنگینی را به خانوادهها تحمیل می کنند. بسیاری از خانوادهها به علت فقدان نان آور خانه و هزینه اضافی مبنی بر مراقبت از افراد ناتوان ناشی از جراحات جادهای، شدیدا تنگدست میشوند.
پیامدهای حوادث ترافیکی که گریبانگیر یک فرد یا یک خانواده آسیب دیده می شود، طیف وسیعی دارند، این پیامدها شامل آسیبهای مربوط به سلامت جسمی، روانی، اجتماعی و اقتصادی و … هستند. به طور متوسط بیماران مصدوم ناشی از حوادث ترافیکی ۱۳ تا ۳۰ درصد از کل بستری شدگان مراکز درمانی را تشکیل می دهند و ۴۸ درصد تختها به وسیله مصدومان حوادث ترافیکی اشغال می شود. عوارض روانی و اجتماعی، هزینه های پزشکی و کاهش کارایی (فرد مصدوم) را بیشتر نمایان می کنند. تصادفهای ترافیکی بار سنگینی از هزینه های اجتماعی و اقتصادی را به افراد خانواده و دوستان مصدوم وارد می کنند. همچنین در بعضی خانوادهها اجبارا الگوی زندگی و کار روزانه تغییر می کند، حدود یک سوم این خانوادهها درآمدشان را از دست می دهند و حتی در بعضی موارد، حضور یک فرد آسیب دیده در خانواده باعث شده است بچهها از مدرسه رفتن باز بمانند(۸۲).
در حال حاضر سالانه خودروهای زیادی با یکدیگر تصادف می کنند که بر اثر آن شماری از مردم جان خود را از دست داده و یا تا پایان عمر به علت معلولیت، از کار افتاده شده و هزینه زیادی را به جامعه و به ویژه شبکه بهداشت و درمان کشور تحمیل می کنند. اهمیت این موضوع برای استان مازندران به علت جاذبههای گردشگری، بسیار مهم است. در این میان، تصادفات جادهای به علت سرعت بالای خودروها اغلب دارای خسارات بسیار سنگین جانی و مالی دارای ضایعات سنگینتری است. به همین علت تصادفات جادهای نرخ بالاتری داشته و هزینه های مستقیم و غیر مستقیم تلفات ناشی از آن نیز، در مقایسه با موارد مشابه بیشتر است.
بر اساس شاخص سالهای از دست رفته عمر[۵] هزینه خارجی تصادفات جادهای کشور برای سالهای ۱۳۷۹-۱۳۷۸ برآورد شده است. در این مطالعه هزینه جان افراد فوت شده و هزینه معلولیتهای دایمی تصادفات در جادههای کشور طی سالهای ۷۹-۱۳۷۸ برآورد شده است. بر اساس این برآورد با بهره گرفتن از آمار تصادفات در جادههای کشور طی سالهای ۷۹-۱۳۷۸ هزینه محاسبه جان افراد فوت شده و هزینه معلولیت های دائم ۳/۰ تا ۲/۲ درصد از تولید ناخالص داخلی کشور است. در این مطالعه، هزینه مذکور در ۲۸ استان کشور نیز برآورد شده است که بر این اساس استان مازندران پس از استانهای تهران، خراسان بالاترین سهم در هزینه را دارد(۸۳).
موضوع تصادفات جادهای و تلفات و هزینه های اقتصادی و اجتماعی ناشی از آن اساسی ترین مشکلی است که، متخصصان و متولیان امور حمل و نقل را به چالش کشانده است. این امر، برای استان مازندران دارای اهمیت بیشتری است، زیرا، شمار تصادفات جادهای در استان، نسبت به میانگین کشور کاهش کمتری داشته و هزینه های مستقیم و غیر مستقیم آن نیز درمقایسه با دیگر استانها افزایش خواهد یافت.
تلفات ناشی از تصادفات جادهای به عنوان یکی از اصلیترین عامل تهدید کننده سلامتی جامعه به شمار آمده و به لحاظ اقتصادی و اجتماعی هزینههای سنگینی را بر استان وارد میسازد. ﺑﺎ ﺷﻨﺎﺳﺎﻳﻲ عوامل تاثیرگذار و ﺗﻌﻴﻴﻦ ﺳﻬﻢ ﻫﺮ ﻛﺪام از اﻋﻤﺎل ﻳﺎد ﺷﺪه و ﺷﻨﺎﺳﺎﻳﻲ ﻋﻮاﻣﻞ ﺗﺄﺛﻴﺮﮔﺬار ﺑﺮ آﻧﻬﺎ میﺗﻮان از ﻃﺮﻳﻖ اﺗﺨﺎذ ﺗﺪاﺑﻴﺮ ﻻزم ﺑﺎ اصلاح امور از ﻧﺮخ تلفات ناشی از تصادفات جادهای ﻛﺎﺳﺖ. بر اثر این تصادفات،سالانه جان بسیاری از مردم استان به خطر میافتد. این بعد می تواند شامل هزینه های اجتماعی و اقتصادی تلفات ناشی از تصادفات جادهای باشد
بنابراین اهمیت تعیین هزینه تصادفات جادهای نه تنها ناشی از توجه به مشکلات اجتماعی ناشی از آنها، بلکه بخاطر مسایل اقتصادی که جامعه منابع زیادی را از دست میدهد و بار اقتصادی ناخوشایند ناشی از تصادفات جادهای میباشد. به هرحال تعیین هزینه های مستقیم و غیر مستقیم کمک می کند اندازه خسارت تلفات ناشی از تصادفات جادهای، آشکار و روشن شود.
۲-۲- پژوهشهای انجام شده در داخل کشور
بررسیهای انجام شده نشان میدهد که در خصوص تصادفات رانندگی و همچنین مدیریت تصادفات و نقش سازمانهای مختلف در امر تصادف تحقیقاتی انجام شده است که به برخی از آنها اشاره می شود.
محمدفام و همکارش(۸۴) در سال ۱۳۷۹یک مطالعه توصیفی به منظور بررسی اپیدمیولوژی حوادث رانندگی منجر به مرگ استان همدان از مهر ۷۷ تا مهر ۱۳۷۸ و با بهره گرفتن از اطلاعات موجود در سازمان پزشکی قانونی همدان انجام دادهاند. تجزیه و تحلیل داده های جمع آوری شده نشان میدهد که بیشتر متوفیان حوادث مورد مطالعه در رده سنی ۲۱ تا ۳۰ سال قرار دارند(۱۸.۷درصد) وجود رابطه معکوس بین میزان تحصیلات و فراوانی کشته شدگان از یافتههای این مطالعه بود. همچنین مشخص شد که اکثر قربانیان حوادث جادهای استان را عابران پیاده تشکیل می دهند. در کلیه حوادث محل اصلی وارد شدن ضربه و علت نهایی مرگ، ضربه به ناحیه سر بوده است. (۵۰.۲ و ۵۵.۸ درصد) زمان سیاه که بیشترین حوادث رانندگی منجر به مرگ استان در آن رخ داده بود (۴/۲۰درصد) ساعات ۱۶ و ۱۷ تعیین شد.
نتایج مطالعه پاک گوهر و همکاران (۸۵) با عنوان «بررسی نقش عامل انسانی در بروز و شدت تصادفات جادهای بر اساس مدلهای رگرسیون LR و CART» که در سال ۱۳۸۵ انجام دادهاند، نشان میدهد که در ۹۷.۵ درصد تصادفات، تاثیر عامل انسانی وجود داشته است؛ لیکن نقش یا میزان نسبی تاثیرگذاری این عامل نسبت به عوامل دیگر ۴۹ درصد است. اطلاعات به دست آمده حاکی است ۳۸ درصد کسانی که کشته میشوند راننده نیستند. بیش از ۲۲ درصد کشته شدگان تصادفات جادهای را افراد غیر سرنشین در خودرو اعم از عابران پیاده و دوچرخه سواران تشیکل می دهند. در ۴۸ درصد از سوانح رانندگی، شدت صدمه راننده شدید بوده است.
اسماعیلی و همکارانش(۸۶) پژوهشی در سال ۱۳۸۶ با هدف شناسایی و تبیین علمی برخی از عوامل موثر در کاهش تلفات و صدمات صحنه های تصادف استان اردبیل انجام دادهاند. نتایج نشان میدهد که مدیریت صحنه تصادف توسط کارشناس پلیسراه، ضمن جلوگیری از تصادفات ثانویه و تسریع در بررسی صحنه، باعث تسهیل در امدادرسانی به حادثه دیدگان و پا کسازی و بازگشایی راه شده و در نهایت منجر به کاهش تلفات جانی و مالی حادثه دیدگان و رانندگان عبوری خواهد شد. در این زمینه رسیدن به وضعیت مطلوب در کاهش صدمات جانی و مالی در صحنههای تصادف نیازمند آموزشهای تخصصی به کارشناسان، پلیس، ماموران امداد و نجات، اورژانس، رانندگان و غیره و فرهنگ سازی و تهیه راهنماها و شیوه نامه های ایمن سازی میباشد. وقوع یک سانحه به عنوان ضایعه ای اسفبار تلقی می شود و هیچ کس نمی تواند ادعا کند که صد درصد می تواند از آن جلوگیری کند لیکن مقابله درست با آن می تواند مانع از بروز حوادث، صدمات و لطمات جبران ناپذیر بعدی شود.
نکتهای که برای اسماعیلی و همکارانش در این بررسی قابل توجه بوده، این بوده که در بعضی موارد تجهیزات کافی جهت انتقال کشته شدگان و مجروحان به مراکز مربوط وجود ندارد. هنوز سازمانهای ذیربط حوادث در سطح کشور، نتوانسته اند هماهنگیهای فراسازمانی لازم را فراهم کنند و در ایجاد زیرساختهای لازم برای انجام فعالیتهای مشترک مانند فرکانس مشترک بیسیم مشکل دارند. اسماعیلی و همکاران در پایان به شناسایی و تبیین علمی برخی از عوامل موثر در کاهش تلفات و صدمات صحنه تصادفات اشاره می کنند.
همچنین اسماعیلی و همکارانش(۸۷) در پژوهشی دیگری در همان سال (۱۳۸۶) اعلام نموده اند؛ مدیریت صحنه تصادف توسط کارشناس پلیسراه، علاوه بر جلوگیری از تصادفات ثانویه و تسریع در بررسی صحنه، باعث سهولت در امدادرسانی به حادثه دیدگان و پاکسازی و بازگشایی راه شده و در نهایت منجر به کاهش تلفات خواهد شد. در این مطالعه میزان تلفات جادهای در نواحی کم تراکم بیشتر از نواحی پر تراکم است. استفاده نادرست از کمربند ایمنی، عدم دسترسی به خدمات اورژانس، تاخیر در درمان فرد آسیب دیده، فاصله تا نزدیک ترین بیمارستان و شرایط جاده عواملی هستند که در نواحی کم تراکم دیده شده و منجر به تلفات در تصادفات میشوند. این الگو پیشنهاد می کند که شرایط جاده و خدمات اورژانس می تواند خطر تلفات را کمتر کند و در نهایت به علت تفاوت گروه های پرخطر و وقوع تصادف در مکانهای مختلف باید روشهای متفاوتی برای هر شهر در نظر گرفته شود از آنجایی که بیشتر مرگها در محل تصادف و قبل از رسیدن به بیمارستان اتفاق میافتد به نظر میرسد که اکثر آنها قابل پیشگیری هستند. برای غلبه براین مشکل بهداشت عمومی، نیاز به تعریف و اجرای سیاست و راهبرد جامع کنترل سوانح و حوادث جادهای و امداد رسانی به آسیب دیدگان از تصادفات وجود دارد.
شریعت مهیمنی(۸۸) در سال ۱۳۸۷، وضعیت و ارائه شاخص های مکان یابی مراکز امداد رسانی پزشکی، با معرفی شاخص های ارزیابی تصادفات، انواع شاخص های مرتبط با شدت و نرخ تصادفات را مورد بررسی قرار داده و با بهره گرفتن از این شاخص ها به مقایسه میان استانها و تحلیل تصادفات جادهای کشور پرداخته است.
سلمانی(۸۹) در ۱۳۸۷ به بررسی عوامل موثر بر تصادفات جادهای و ارائه راهکارهایی برای کاهش آن پرداخته و مشخص نمود که در بروز تصادفات عوامل گوناگونی مانند انسانی، محیطی، جاده و وسیله نقلیه دخالت دارند. که در این بین، نقش عوامل انسانی بیش از سایر عوامل است. روش تحقیق از نوع توصیفی- تحلیلی بوده که در کنار آن از پرسشنامه و بررسی میدانی برای تکمیل کار مورد استفاده قرار گرفت. نتایج این مطالعه نشان داد که از بین عوامل مؤثر بر تصادفات، عوامل انسانی با ۵۴ درصد بیشترین نقش را داشته و از بین شاخص های عوامل انسانی سرعت زیاد، عجله کردن در راه رسیدن به مقصد، عدم رعایت قوانین راهنمایی و رانندگی، خواب آلودگی رانندگان، نسبت به سایر شاخص های نقش بیشتری داشته است. عوامل مدیریتی و طبیعی و به ترتیب با ۳۴ و ۱۲ درصد از عوامل دیگر تاثیرگذار در بروز تصادفات است.
فرضی پور(۹۰) در بررسی وضعیت ایمنی عبور و مرور در کشور در سال ۱۳۸۷ بیان میدارد؛ از آنجا که عامل انسانی مهمترین عامل در بروز تصادفات جادهای است، نقش ارتقای فرهنگ ترافیک در کاهش تصادفات بسیار زیاد است. ارائه برنامهای برای ارتقای فرهنگ ترافیک شهروندان موجب می شود که بتوان به اهداف کوتاه مدت و بلند مدت این زمینه دست یافت. همچنین به این موارد اشاره دارد که بیشتر تلفات وارده به نیروی انسانی مربوط به سنین ۲۰ تا ۵۰ سال میباشد. ۳۹ درصد از کشته شدگان را عابران پیاده تشکیل می دهند. میزان تحصیلات در کاهش تلفات انسانی نقش داشته به طوری که افراد کم سواد و یا بیسواد سهم بیشتری در معرض تصادفات و پیامد ناشی از آن قرار گرفتهاند. ۴۷ درصد از کشته شدگان تصادفات، افرادی هستند که در صحنه تصادف فوت نموده اند. ترکیب سنی و وضعیت متوفیان حاکی از آنست که آسیب پذیرترین عابران پیاده را عابران پیاده زیر ۲۰ سال و بالای ۶۰ سال تشکیل می دهند. به طوری که این گروه از عابران به ترتیب ۳۵ و ۲۸ درصد متوفیان را شامل میشوند. وارد شدن ضربات به ناحیه سر و گردن در فوت ۷۵ درصد از کشته شدگان موثر بوده است.
رستمی و همکاران(۹۱) در سال ۱۳۸۷ مطالعاتی در مورد اپیدمیولوژیک حوادث رانندگی منجر به مرگ در استان اردبیل از فروردین تا اسفند ۱۳۸۰ انجام دادهاند. در این بررسی شایعترین علت مرگ افراد بین ۴۴-۱ سالگی ناشی از صدمات بوده و در کل سومین علت مرگ درتمام سنین را شامل می شود. تصادفات جادهای با وسایط نقلیه موتوری و اثرات آن در مجموع %۵۰ از موارد ضربههای وارد به انسان را شامل میشوند. میزان مرگ و میردر حوادث ترافیکی بیانگر عمق فاجعه بوده ولی بهر حال بیشتر مصدومان قابل نجات بوده و اغلب این حوادث قابل پیشگیری هستند. پژوهش یک مطالعه توصیفی مقطعی بوده و با بهره گرفتن از اطلاعات جمع آوری شده از پزشکی قانونی اردبیل در بیمارستانها انجام شد و تحت نرم افزار[۶] تحلیل گردید تجزیه و تحلیل داده های جمع آوری شده که مشتمل بر ۲۷۲ مورد فوت در اثر حادثه نشان میدهد که اغلب فوت شدگان حوادث، مذکر (%۸۲) و در رده سنی ۳۰-۲۱ سال (%۹/۱۹) تحصیلات و فراوانی متوفیان از یافتههای دیگر بود. همچنین اغلب وسایل نقلیه منجر به فوت وسیله نقلیه سبک بوده (%۶/۷۰) و اکثر قربانیان حوادث را عابران پیاده تشکیل می دهند(%۳۴) میزان تصادفات جادهای بینشهری(%۶/۶۳) و تصادفات درونشهری(%۴/۳۶) بوده و اغلب حوادث در فصل تابستان رخ دادهاند(%۲/۳۸). اغلب مرگ و میرها در محل حادثه ودر دقایق اولیه پس از تصادف رخ داده (%۵۰) و علت مرگ و میر اکثر متوفیان صدمات متعدد (%۵/۴۸) و صدمات مغزی (%۴/۴۶) بوده است. همچنین نتیجه گیری کرده اند علت عمده مرگ و میر صدمات متعدد و صدمات مغزی بوده و بر اساس این یافته که بیشترین متوفیان در صحنه تصادف و در ساعات اولیه قربانی شده اند.
مطالعه صورت پذیرفته توسط پژوهشکده حمل و نقل(۹۲) در سال ۱۳۸۷ نشان میدهد ۵۳ درصد هزینهها مربوط به تصادفات در محدودههای برونشهری میباشد. این در حالی است که هزینه تصادفات رانندگی برون شهری ایران به تنهایی در سالهای اخیر بیش از ۱۰ برابر بودجه کل ساخت و نگهداری راه ها میباشد. از طرفی، در ایران هزینه متوسط یک فوت ناشی از تصادف رانندگی مسیرهای برونشهری ۵۷۷۲ میلیون ریال است. همچنین هزینه متوسط یک جرح برای تصادفات برونشهری برای جرح سبک، جرح متوسط و شدید به ترتیب برابر ۱۴۰.۸، ۱۴۶.۶، ۴۰۶.۹ میلیون ریال میباشد.
بهشتی و همکاران(۹۳) در سال ۱۳۸۸ به بررسی تصادفات به وقوع پیوسته در نزدیکی شهر زنجان و شناسایی عوامل موثر و راهکارهای کاهش آن پرداختهاند. ضمن بررسی مشخصات فنی جادههای برونشهری در حوزه ۱۰ کیلومتری شهر زنجان به عنوان مطالعه موردی و با انجام تحلیلهای توصیفی بر روی کروکیهای تصادفات، علل و عوامل موثر از جمله تراکم بسیار زیاد تقاطعها، دسترسیها و تاسیسات کنار جادهای در این محدوده، مسایل روانشناختی رانندگان و تردد بالای خودروها شناسایی و بر اساس تحلیلهای آماری و جغرافیایی راهکارهای بهینه سازی نیز ارائه نموده اند. آنها به این نتیجه رسیدند که؛ میتوان عامل اصلی تصادفات به وقوع پیوسته در۱۰ کیلومتری شهر زنجان را بی توجهی و خستگی و عدم توجه به قوانین و عدم توجه به جلو توسط راننده وسیله نقلیه دانست که بایستی با بهره گرفتن از افزایش اطلاع رسانی عمومی و همچنین افزایش کنترل وسایل نقلیه با بهره گرفتن از دوربین و همچنین افزایش جریمه از میزان این تصادفات کاسته شود.
اشرف زاده و همکارش(۹۴) در تحلیل تصادفات و متوفیات برونشهری آذربایجان غربی در سال ۱۳۸۸، نتیجه گرفتند افزایش روز افزون وسیله نقلیه شخصی و عمومی و ازدیاد شمار مسافرتهای درونشهری و برونشهری، غیر استاندارد بودن جادهها، بی کیفیت بودن خودروها به دلیل طول عمر زیاد و فرسودگی، عدم احتیاط رانندگان و عدم انتقال به موقع مصدومان، سبب بروز سوانح و تصادفات مرگبار و پر خسارت گردیدهاند. این در حالی است که از آمار تعداد کودکانی که در جریان تصادفات بی سرپرست و بی پناه میشوند و مشکلات اجتماعی و روانی که برای خانوادههای متوفیان و مجروحان سوانح رانندگی باقی میماند و هزینه انبوه دیگری که به جامعه وارد می شود. در این مقاله به تحلیل تصادفات و متوفیات برون شهری در بازه زمانی مشخص و سپس تحلیل و ارزیابی اقدامات افزایش ایمنی با توجه به شاخص های عملکردی در راه پرداخته است.
پور معلم (۹۵) در سال ۱۳۹۰ به گزارش آماری وزارت بهداشت کشور استناد کرده که در حوادث رانندگی دومین عامل فوت و اولین عامل سالهای عمر از دست رفته در ایران میباشد (رده نهم در آمار جهانی میباشد) و %۶۰ از حوادث منجر به جرح و فوت به حوادث رانندگی تعلق دارد، در حالی که در آمار جهانی این رقم %۲۵ میباشد.
بلوکیان و همکارش(۹۶) در سال ۱۳۸۸ برای ارائه مدلی جهت مدیریت بهینه سوانح جادهای، نخست به معرفی اجمالی مدیریت تصادفات و سوانح و طبق بندی سطوح مختلف حوادث جادهای پرداخت. سپس عملیات پیاده سازی مدیریت سوانح را در شش فاز بررسی کرده است. در پایان با ارائه مدلی بهینه، بخشهای مختلف این عملیات زیر پوشش قرار میگیرد به طوری که امداد رسانی، کنترل ترافیک و آزاد سازی مسیر جهت استفاده حداکثر از خطوط جاده تامین شود. در این تحقیق بر اساس تعریف سطوح مختلف حوادث و رخدادها و شناخت دقیق سانحه، به مواجهه فاز به فاز با سانحه پرداخته می شود. در نهایت با ارائه الگوریتمی، مجموعه عملیاتی که پس از رویت سانحه و اطلاع به مرکز کنترل سوانح در جهت امداد رسانی، کنترل ترافیک و آزاد سازی مسیر برای استفاده حداکثر از خطوط جاده انجام می شود بهینه سازی گردد. آنها در پایان نتیجه گرفتند، لازمه بهبود مدیریت سوانح استفاده مناسب و با برنامه از تجهیزات و امکانات با بررسی دقیق نیازهای حادثه و ایجاد هماهنگی و مدیریت بین اکیپها و سازمانهای اجرایی، برای رفع مشکلات ناشی از حادثه میباشد.
در پژوهش شرافتی و همکارانش(۹۷) در۱۳۹۰ مشخص شده تلفات ناشی از حوادث جادهای یکی از چالش های کنونی است که هزینه های اقتصادی زیادی را بر کشور تحمیل کرده است. هدف این مطالعه بررسی عوامل مؤثر بر مدیریت تصادفات جادهای استان لرستان بوده است. این تحقیق از نوع توصیفی- پیمایشی است و جامعه آماری آن تعداد ۱۱۴ نفر از کارشناسان پلیس راه و به صورت کلشمار انتخاب شده اند و از ابزار پرسشنامه برای جمعآوری اطلاعات مورد نیاز استفاده شده است. این پژوهش نشان میدهد که عامل آموزش فرهنگ ترافیک، عامل آموزش روانشناسی ترافیک در حد زیاد در مدیریت تصادفات جادهای مؤثر است. نتایج نشان میدهد که عامل تعامل پلیس با راهداری، عامل نظارت بر انجام معاینات فنی وسایل نقلیه، عامل نظارت پلیس برخودروسازان و عامل تعامل پلیس با اورژانس در حد زیاد در مدیریت تصادفات جادهای موثر است.
یزدانی چراتی و همکارانش(۹۸) در سال ۱۳۹۱ مطالعاتی در تصادفات برونشهری استان مازندران انجام دادهاند. این مطالعه از نظر هدف و ماهیت موضوع مورد بررسی، از نوع تحقیقات کاربردی و یک مطالعه گذشته نگر توصیفی- تحلیلی بود که به منظور شناسایی عوامل موثر بر خطر فوت سانحه دیدگان تصادفات برونشهری استان با بهره گرفتن از مدل رگرسیون مخاطرات متناسب کاکس[۷] انجام شد. اطلاعات افراد متوفی از تصادفات طی سالهای ۱۳۸۶ تا ۱۳۸۹، که مدتی پس از وقوع حادثه زنده بودند، از اداره کل حمل و نقل و پایانه های مازندران گردآوری شد. آنها در این مطالعه پی بردند، تلفات بیشتر در افراد ۶۵ سال به بالا دیده شد. بالا بودن این میزان نسبت به سایر گروه های سنی، می تواند مربوط به جمعیت در معرض خطر کم این گروه سنی و همچنین تلفات این گروه سنی در صورتی که رانندگی میکردند و یا عابر پیاده بودند، باشد. بیشترین تلفات تصادفات در ماه مرداد و فصل تابستان بود. میزان تلفات در نواحی جغرافیایی مختلف توزیع یکسانی ندارند. نسبت خطر در جاده های شهری به جادههای روستایی ۶.۲۴ برابر است که این نسبت از نظر آماری معنیدار است. به علت تراکم روستاها و شهرهای استان و این که فواصل زیادی از هم ندارند بسیاری از ترددهای برونشهری، پیاده و بدون خودرو انجام می شود و عابران پیاده در معرض خطر تصادف و مرگ و میر ناشی از آن قرار دارند.
فرزانه و همکارش(۹۹) در بررسی پراکندگی جغرافیایی و علل فوت و عوامل موثر در آن در حوادث جادهای منجر به فوت در استان اردبیل از تیر ماه ۱۳۹۱ تا ۱۳۹۲ اعلام نمودند، هدف این مطالعه مقطعی و جامعه مورد مطالعه کشته شدگان حوادث جادهای ثبت شده در پزشکی قانونی استان بود. اطلاعات با بهره گرفتن از پرسشنامه محقق ساخته که شامل متغیرهای دموگرافیک و متغیرهای مربوط به حادثه بود. استخراج و وارد نرم افزار و سامانه اطلاعات جغرافیایی[۸] شده و نقشههای استان اردبیل که نشانگر پراکندگی جغرافیایی حوادث جادهای منجر به فوت میباشند تهیه شدند. اغلب فوت شدگان مذکر و در رده سنی ۳۰-۲۱ سال قرار دارند. میانگین سن متوفیان۱۰.۶۱ ±۳۶.۸۶ میباشد. رابطه معکوس بین سطح تحصیلات و فراوانی مشاهده شد. اغلب وسایط نقلیه منجر به فوت از نوع سواری بوده اند. بیشتر حادثه دیدگان در محل حادثه فوت نموده اند. و اکثر آنها با آمبولانس منتقل شده اند. اغلب تصادفات در فصول گرم سال و بیشتر در شهریورماه بوده است. شایعترین علت فوت در هر دو جنس و در تمامی سنین و در تمامی شهرها ضربه به سر بوده است. بیشترین تصادفات منجر به مرگ در معابر برونشهری و به خصوص راههای اصلی رخ داده است. در مناطق با رطوبت هوای بالا میزان تصادفات منجر به مرگ زیاد و در مناطق با رطوبت هوای پایین این میزان کمتر است.
دیگر استانی که توسط محققان مورد بررسی قرار گرفته، استان سمنان میباشد. زیاری و همکارانش(۱۰۰) در سال۱۳۹۰ به بررسی برخی از عوامل انسانی و نقش آن در تصادفات جادهای پرداختند. نتایج تحقیق نشان داد که بازه سنی ۲۱ تا ۴۰ سال در آن استان سهم بسزایی در تصادفات جادهای داشته اند. افزایش سطح سواد با کاهش فراوانی تصادفات افراد قرار گرفته در آن گروه برای استان سمنان رابطهای مستقیم داشته است. همچنین میتوان به سهم بیشتر (تقریبا چهار برابری) رانندگان مرد در تصادفات آن استان اشاره کرد.
مطالعه دیگری که کیانژاد تجنکی و همکارش(۱۰۱) در سال۱۳۹۰ به ارزیابی آماری متوفیان ناشی از تصادفات رانندگی در سالهای ۱۳۸۸و۱۳۸۹ و عوامل مهم در بروز تصادفات در مشهد بر اساس داده های پزشکی قانونی آن استان پرداخته است نشان میدهد که مهمترین علت نهایی فوت، ضربه به سر بوده است. از میان وسایل نقلیه، خودروهای سواری سهم بیشتری را همچون عابران پیاده و افراد بالای ۶۰ سال به خود اختصاص داده اند.
۲-۳- پژوهشهای انجام شده در خارج از کشور
فاراداین[۹] (۱۰۲) در کتاب خود با عنوان راهنمای مدیریت سوانح ترافیک، دو دیدگاه را به عنوان راهنما مطرح می کند: اول، به عنوان روندی در ادامه برنامه های مدیریت سوانح قبلی یا یک برنامه جدید و دوم، مشخص کردن ابزارها و راهبردهایی که باعث تقویت عملکرد آن میشوند. فارداین، آف. بی در بررسیهای پزشکی نشان میدهد که بعد از یک تصادف، ساعات طلایی برای زخمیهای حادثه وجود دارد. در طول این زمان، قربانی حادثه متوقع است که وسایل نجات فورا فراهم شود و در ادامه، مراقبتهای پزشکی بعدی نیز به کمک آید تا او شانس بیشتری برای زندگی داشته باشد و میزان آسیب دیدگیهای ناشی از تصادف برای او کمتر شود. توجه به زمان در عملیات امداد رسانی، نقش بسیار مهم و حیاتی در این زمینه ایفا می کند.
در مطالعه ای توسط سانچز[۱۰] و همکاران(۱۰۳) در سال ۲۰۱۰ در اسپانیا, احتمال فوت افراد در تصادفات و ارتباط آن با زمان امداد رسانی در بزرگراهها و راه های مرسوم با بهره گرفتن از مدلهای پرابیت مورد تحقیق و بررسی قرار گرفت. نتایج تحقیق آنها نشان داد که کاهش ۱۰ دقیقه ای در زمان امداد رسانی (از ۲۵ دقیقه به ۱۵ دقیقه) می تواند به میزان یک سوم, احتمال فوت افراد را کاهش دهد. همچنین مشخصات فردی در مقایسه با مشخصات تصادف، احتمال فوت را بهتر توضیح می دهند؛ بطوریکه عدم استفاده از کمربند ایمنی و مصرف الکل و مواد مخدر، باعث افزایش احتمال فوت میشوند. بررسی مشخصات تصادف نشان داد که احتمال فوت در هر دو نوع راه در سفرهای برگشتی (به مبدا) افزایش یافته و در آخر هفته (یکشنبه) کاهش مییابد.
در مطالعه ای دیگر, داپونت[۱۱] و همکاران(۱۰۴) در سال ۲۰۱۰، ریسک و عوامل حفاظت در تصادفات فوتی را در هفت کشور اروپایی مورد بررسی قرار دادند. تحقیق مذکور تنها بر روی تصادفات منجر به فوت و نیز گروه سرنشینان وسایل نقلیه تمرکز داشته و احتمال رهایی آنها را در تصادف (عدم فوت) بر اساس عواملی همچون تعداد سرنشین, نوع خودروی درگیر و مشخصات محیطی مورد بررسی قرار داده است. همچنین تصادف با گروه های آسیب پذیر (عابران پیاده و وسایل نقلیه دوجرخه) با توجه به احتمال زیاد زنده ماندن سرنشین وسیله نقلیه در صورت برخورد به آنها از داده های حذف گردیده است. نتایج مدلهای رگرسیون لاجستیک دوگانه نشان داد که احتمال عدم فوت در تصادف, با متغیرهای سن خودرو و سن سرنشین رابطهای منفی داشته و در صورت عدم استفاده از کمربند ایمنی نیز کاهش مییابد.
در مطالعه ای, والنت[۱۲] و همکاران(۱۰۵) با بهره گرفتن از مدلهای رگرسیون لاجستیک, به بررسی عوامل مژثر بر فوت رانندگان وسایل نقلیه مختلف و عابران پیاده در تصادفات استان اودین, ایتالیا پرداختند. نتایج بدست آمده نشان داد که در تمامی گروه های مورد بررسی، افراد بالای ۶۵ سال نسبت به افراد زیر ۳۰ سال، از ریسک بیشتری در فوت برخوردار بوده و زنان نیز نسبت به مردان در تصادفات فوتی کمتری حضور داشته اند. همچنین وقوع تصادفات بین ساعات ۱ تا ۵ در مقایسه با ساعات ۶ تا ۱۱ دارای ریسک بیشتری بوده است. عدم استفاده از کمربند ایمنی و وقوع تصادف در نواحی برونشهری نیز بر افزایش احتمال فوت مؤثر بوده اند.
فصل سوم
روش پژوهش
۳-۱- روش تحقیق
این پژوهش کاربردی- توصیفی و مورد کاوی است و از نوع تحقیقات پس از وقوع محسوب می شود. که بررسی روابط علت و معلولی پس از وقوع تلفات ناشی از تصادفات جادهای می پردازد:
در تحقیق بر اساس هدف یا قصدی که دنبال می کند به سه دسته تقسیم میشوند:
تحقیقات بنیادی که عبارتست از ……….