این طور نیست که اگر ما می خواهیم مردم، مسلمان تربیت بشوند، راهش این است که در تلویزیون دائماً برایشان قرآن بخوانیم، یا تفسیر قرآن بگوییم، یا احکام توضیح المسائل را بیان کنیم، نخیر، این کار راههایی دارد. انسان مسلمان فقط آن نیست که احکام اسلامی را بلد است. انسان مسلمان ابعادی دارد . بینش او، روشن بینی او، نیروی باطنی او، نیروی روحی او، نیروی جسمی او، معلومات وسیع او، احساس برتری او در میدانهای زندگی، همه اینها عناصر دخیل در ساخت انسان مسلمانند. (بانکی پور فرد، ۱۳۸۱: ۳۴۹)
( اینجا فقط تکه ای از متن پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
از مواردی که صداو سیما می تواند اساساً اثرگذار باشد، تدین مردم و تقویت اعتماد آنان به نظام اسلامی است. براین اساس می تواند اهدافی را مدنظر داشته باشد که مقام معظم رهبری آنها را اینطور بر می شمارد:
ما می خواهیم مردم متدین بشوند، یعنی دینی شدن مردم یکی از هدفهاست، ارتباط مستحکم مردم با نظام و مبانی اصلی نظام یکی از هدفهاست، حفظ ارتباط و اعتماد مردم به هر دولتی که بر سر کار است و مورد قبول مردم و مجلس و رهبری قرار گرفته یکی از هدفهاست. البته طبیعی است که حفظ اعتماد مردم به دولت هدف اولی نیست اما یک هدف قانونی است که در خدمت هدفهای اول قرار می گیرد. (همان: ۳۵۲)
۲-۱۶-۴-۲- مطبوعات:
یکی از دیگر از عوامل موثر بر تعلیم و تربیت مطبوعات است. بی شک مطبوعات یک عامل فرهنگی مهم است که وظیفه هدایت افکار جامعه و تلاش برای ارتقای آن را بر عهده دارد. عرصه مطبوعات خصوصاً جراید و روزنامه ها تجلیل گاه فرهنگ است و نقش ویژه ای را برای انتقال و ارتقاء فرهنگ به عهده دارند. مطبوعات دو وظیفه مهم را انجام می دهند. یکی پخش اخبار و دیگری تبلیغ عقاید. یکی از سریعترین ابزار انتشار خبر مطبوعات و روزنامه ها هستند که براحتی در دسترس مردم قرار دارد. مطبوعات یومیه بیشتر جنبه خبری دارند ولی جراید هستند که به تدریج افکار و اعتقادات خود می پردازند و مانند مجلات اقتصادی، خلقی، سیاسی، تاریخی، فنی و علمی نقش مهمی را ایفا می کنند. مفسر معروف آمریکایی «والتر لیپمن» در بیان اهمیت مطبوعات در افکار عمومی می گوید:
«عقاید ما ناشی از تصوراتی است که اشیاء و وسائل در ذهن ما ایجاد کرده اند و مطبوعات یومیه در قسمت اعظم این تجسم، شرکت دارند.» (منصوری، ۱۳۷۸: ۸۷)
در دنیای استکباری کنونی مطبوعات نقش ویژه ای را برای تبلیغ افکار هیئت حاکم را به عهده دارند و اصولاً مطبوعات یکی از عوامل مهم پیاده کردن اهداف استیجاری محسوب می شوند. خبرگزاریهای مهمی وجود دارند که خوراک خبری مطبوعات را فراهم می آورند که اکثراً واسطه به ابر قدرتهای جهان هستند از جمله آسوشیتد پرس (آمریکایی) رویتر (انگلیسی) آژانس فرانس پرس (فرانسه) و خبرگزاری آلمان در بلوک غرب و در شرق نیز تاس و شین هوا که در اختیار روسیه و چین هستند. در جامعه اسلامی مطبوعات می توانند وظایف مهم و متعددی را برعهده بگیرند که هر کدام ضامن و بقای فرهنگ و هویت اسلامی است.
همانطور که در بالا اشاره رشد یکی از وظایف مطبوعات هدایت افکار جامعه است بطوریکه فضای ذهنی جامعه را با طرح مسائل مهم جهانی و داخلی و افشای خدعه های نظام سلطه بین الملل، روشن سازند و امانت و صداقت معلمی دلسوز، را فریضه خود شمارند.
محبوبیت مطبوعات به جلب اعتماد عمومی است که آن را می توان از طریق صداقت کسب نمود. مطبوعاتی که با مردم راستگو باشند و اخبار و اطلاعات خود را واقع بینانه بدون شانتاژ و در اختیار مخاطبین خود قرار دهند و همواره با مردم باشند و برای آنان خدمتگذاری کنند مورد اقبال مردم قرار می گیرند و می توانند وظیفه خود را انجام دهند. همانطوریکه مقام معظم رهبری در این رابطه می فرماید:
سرمایه اصلی هر رسانه، اعتماد عمومی است، اعتماد عمومی است که از طریق اعتنا به ارزشها و اعتقادات اکثریت جامعه یعنی اقشار متدین وفادار به انقلاب و حفظ کرامت و شرافت نظام و صداقت در بیان بدست می آید. (بانکی پور فرد، ۱۳۸۱: ۳۵۸)
نقش فرهنگی از دیگر وظایف مطبوعات است که با بیان ارزشها و آرمانهای مورد قبول جامعه و بالابردن سطح آگاهی و معرفت آنان ایفاگر این نقش مهم باشند. قلمهای با ارزش می توانند در مطبوعات به دفاع از آنان ارزشها و آرمانها در مقابل هجوم ناجوانمردانه و نابرابر سلطه طلبان ایستادگی نمایند و رسالت خطیر خود را انجام دهند.
آزاد بودن مطبوعات از دیگر مسائلی است که مقام معظم رهبری نیز با توجه خاصی که به آن دارد و همواره تاکید می نماید و البته به این نکته نیز اشاره دارد که آزاد بودن مطبوعات غیر از این است که «در پس آینه طوطی صفتم داشته اند»، یعنی اجراکننده سیاستهای دشمن باشند.
از دیگر وظایفی که مطبوعات می توانند بدرستی به آن عمل کنند جلوگیری از تفرقه است، یعنی به معنی واقع مردم را رو در روی یکدیگر قرار ندهند و کاری نکنند که وحدت اقشار جامعه خدشه دار شود البته این به این معنی نیست که ابراز سلیقه نشود بلکه از اختلافات عمقی که آب به آسیاب دشمن می ریزد و یا نشریه ای بازگو کننده افکار دشمنان باشد ناپسند و مذموم است.
و در پایان این بحث ویژگی اطلاع رسانی سالم، تحلیل سالم، تحلیل خوب، ارائه مطالب قوی و پرداختن به دغدغه های عمومی اکثر مردم، همواره با روش های هنری باشد، این روزنامه به نظرم روزنامه خوبی خواهد بود. (همان: ۳۶۰)
۲-۱۶-۴-۳- اینترنت و ماهواره: