همانطور که در جدول ۵-۳ مشاهده می شود، ضریب آلفای کرونباخ در دامنه ای از ۶۹/۰ (فرزندپروری سهل گیرانه) تا ۸۱/۰ (فرزندپروری مقتدرانه) است. بنابراین، پایایی سه شیوه فرزندپروری در حد رضایت بخشی است.
( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
همچنین، باری (۱۹۹۱، به نقل از سهرابی و حسنی، ۱۳۸۶) در مورد میزان اعتبار پرسشنامه با بهره گرفتن از اعتبار تشخیصی، این نتایج را گزارش نمود، مستبد بودن رابطه معکوس با سهل گیری (۵۰%) و مقتدر بودن (۵۲%) دارد. در تحقیق اسفندیاری ده نفر از صاحب نظران روان شناسی و روانپزشکی اعتبار صوری این پرسشنامه را تأیید کردند.
در این پژوهش نیز همسو با مطالعه باری (۱۹۹۱) با بهره گرفتن از اعتبار تشخیصی، مستبد بودن رابطه معکوس معنی داری با مقتدر بودن (۲۸/۰-) و رابطه معکوس غیرمعنی داری با سهل گیر (۰۰۷/۰-) داشت. همچنین اعتبار این پرسشنامه از طریق همبسته کردن هر خرده مقیاس آن با یکی از سوالات که به نظر می رسد معرف خرده مقیاس مورد نظر است، ارزیابی شد. نتایج نشان داد که همبستگی مثبت معنی داری بین شیوه فرزندپروری مقتدر با سوال مورد نظر (۷۰/۰) در سطح معنی داری (۰۰۱/۰)، شیوه فرزندپروری مستبد با سوال مورد نظر (۶۳/۰) در سطح معنی داری (۰۰۱/۰) و شیوه فرزندپروری سهل گیر با سوال مورد نظر (۵۳/۰) در سطح معنی داری (۰۰۱/۰) وجود دارد.
پرسشنامه مقابله با موقعیت های استرس زا
در این پژوهش برای ارزیابی راهبردهای مقابله از پرسشنامه مقابله با موقعیتهای استرس زای اندلر و پارکر (a1990) استفاده گردید. اندلر و پارکر (a1990) پرسشنامه مورد نظر را برای ارزیابی انواع سبک های مقابله ای که توسط افراد در موقعیت های استرس زا مورد استفاده قرار می گیرد، مطرح نمودند. این آزمون شامل سه سبک مقابله مسئله مدار، هیجان مدار و اجتنابی است (شکری و همکاران، ۱۳۸۷).
نحوه نمره گذاری پرسشنامه
این آزمون شامل ۴۸ سوال می باشد. ۱۶ سوال مربوط به سبک مقابله مسئله مدار (۱، ۲، ۶، ۱۰، ۱۵، ۲۱، ۲۴، ۲۶، ۲۷، ۳۶، ۳۹، ۴۱، ۴۲، ۴۳، ۴۶, ۴۷)، ۱۶ سوال مربوط به سبک مقابله هیجان مدار (۵، ۷، ۸، ۱۳، ۱۴، ۱۶، ۱۷، ۱۹، ۲۲، ۲۵، ۲۸، ۳۰، ۳۳، ۳۴, ۳۸، ۴۵) و ۱۶ سوال مربوط به سبک مقابله اجتنابی (۳، ۴، ۹، ۱۱، ۱۲، ۱۸، ۲۰، ۲۳، ۲۹، ۳۱، ۳۲، ۳۵، ۳۷، ۴۰، ۴۴، ۴۸) است. آزمودنی باید به یکی از پنج گزینه خیلی کم(۱)، کم(۲)، متوسط(۳)، زیاد(۴) و خیلی زیاد(۵) پاسخ دهد. در نهایت سبک غالب فرد با توجه به نمره هایی که در آزمون کسب می کند، مشخص می گردد. به عبارت دیگر، هر کدام از رفتارها که نمره بالاتری در مقیاس کسب نمایند، آن رفتار به عنوان سبک مقابله ای ترجیحی فرد در نظر گرفته می شود (جانسون[۲۵۳]، ۲۰۰۹، به نقل از شکری و همکاران، ۱۳۸۷) . حداقل و حداکثر نمره به ترتیب ۱۶ تا ۸۰ برای هر سبک مقابله است.
اعتبار و پایایی پرسشنامه مقابله با موقعیت های استرس زا
کاس وی و اندلر (۲۰۰۰) میزان پایایی برای این مقیاس را با بهره گرفتن از روش آلفای کرونباخ در دامنه ای از ۸۲/۰ تا ۹۰/۰ محاسبه نمودند. همچنین در پژوهش شکری و همکاران (۱۳۸۷) ضریب پایایی برای هر یک از سبک های مسئله مدار، هیجان مدار و اجتنابی در این پژوهش به ترتیب ۸۶/۰، ۸۴/۰ و ۸۰/۰ به دست آمد. ضرایب همبستگی حاصل از آزمون- بازآزمون زیر مقیاس ها در فاصله زمانی یک هفته نیز در دامنه ای از ۶۱/۰ تا ۶۴/۰ به دست آمد. در پژوهش جعفر نژاد و همکاران (۲۰۰۵) ضریب پایایی برای هر یک از سبک های مسئله مدار، هیجان مدار و اجتنابی به ترتیب ۸۳/۰، ۸۰/۰ و ۷۲/۰ به دست آمده است.
در پژوهش حاضر نیز پایایی آن در نمونه جداگانه با بهره گرفتن از روش آلفای کرونباخ محاسبه گردید. نتایج به دست آمده از پایایی آن در جدول ۶-۳ ارائه شد است.
جدول ۶-۳٫ ضرایب آلفای کرونباخ پرسشنامه مقابله با شرایط استرس زا در پژوهش حاضر
مقیاس
ضریب آلفای کرونباخ
تعداد
راهبرد مسئله مدار
۸۴/۰
۴۸
راهبرد هیجان مدار
۷۸/۰
۴۸
راهبرد اجتنابی
۸۰/۰
۴۸
همانطور که در جدول ۶-۳ مشاهده می شود، ضریب آلفای کرونباخ در دامنه ای از ۸۴/۰ (راهبرد مسئله مدار) تا ۷۸/۰ (راهبرد هیجان مدار) است، بنابراین، پایایی سه راهبرد مقابله در حد رضایت بخشی است.
همچنین، نتایج یافته های اندلر و پارکر (۱۹۹۰) و تحقیقات متعدد خارج و داخل کشور بیانگر معتبر بودن آزمون مورد نظر است. کاس وی[۲۵۴] و اندلر (۲۰۰۰) میزان اعتبار همزمان این پرسشنامه را با بهره گرفتن از دو بعد روان رنجورخویی و برون گرایی پرسشنامه NEO محاسبه نمودند که نتایج در جدول ۷-۳ ارائه شده است.
جدول ۷-۳٫ نتایج اعتبار سنجی همزمان پرسشنامه مقابله با موقعیت های استرس زا با دو بعد روان رنجورخویی و برون گرایی نئو در پژوهش کاس وی و اندلر
مقیاس
راهبرد مسئله مدار
راهبرد هیجان مدار