استدلال مورد محور
۸
برای مدل شبکه عصبی ارائه توضیحی راجع به اینکه چرا یک پیمانکار داوطلب واجد شرایط لازمه و یا فاقد شرایط لازمه بوده،دشوار می باشد.
( اینجا فقط تکه ای از متن پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
شبکه عصبی غالبا به علت نشان دادن درجه پائینی از قابلیت درک، مورد انتقاد قرار گرفته است.
مدل شبکه عصبی از دشواریهای در اکتساب زوجهای آموزشی برای پروژه های خصوصی کارفرمایان رنج می برد.
شبکه عصبی به منظور آموزش نیازمند مقادیر زیادی از داده های گذشته می باشد.
روش های داده-رانده خود انطباق که در آنها تعداد معدودی دلایل قبلی فرضیات درباره مدلهای مسائل تحت مطالعه وجود دارد.
نیازی برای معلوم بودن توزیع آماری داده ها وجود ندارد.
سوای از ساختار داخلی شبکه های عصبی ، واگرایی داده ها به طور ضمنی محاسبه می شود.
برای تحلیل کردن روابط غیر خطی در میان متغیرهای خروجی مناسب است.
نتایج شبکه های عصبی را می توان عمومیت داد.
دارای توانایی انجام هردوی محاسبات و استنتاجها بر مبنای ترکیبی پیچیده از داده های کمی و کیفی می باشد.
عدم قطعیتها و عدم دقت ها به کمترین میزان کاهش می یابند.
طاها
خسروشاهی
لام و همکاران
شبکه های عصبی مصنوعی
۹
۲-۸ نمونه هایی از روشهای ارزیابی و انتخاب پیمانکاران در کشورهای مختلف
یک سری مطالعات اولیه صورت گرفته در کشور هنگ کنگ نشان میدهد که رویکردهای متفاوتی به جهت انتخاب پیمانکاران واجد شرایط در کشورها و سازمانهای مختلف وجود دارد و در این راستا معیارهای بسیار زیادی تدوین شده اند. در ادامه نمونه هایی از رویه های ارزیابی مقدماتی، تعیین صلاحیت و انتخاب پیمانکار در کشورهای هنگ گنگ، استرالیا، ترکیه و انگلیس شرح داده میشوند.
ارزیابی مقدماتی پیمانکاران در هنگ کنگ
صنایع ساخت و ساز هنگ کنگ شامل کارفرمایان زیادی در بخش خصوصی میباشد. بار کاری پروژه های ساخت و ساز در این کشور بیانگر مشارکت بالای بخش عمومی در این زمینه است. کارفرمایان دولتی دارای ادرات مختلفی زیر نظر اداره کل کارهای عمومی این کشور هستند که میتوان از سازمانهای مسکن هنگ کنگ سازمان حمل و نقل ریلی و سازمان حمل و نقل هوایی در این زمینه نام برد.
رویه انتخاب پیمانکار واجد شرایط توسط اداره کارهای عمومی هنگ کنگ به این صورت است که تنها پیمانکاران موجود در لیست تایید صلاحیت، مجاز به شرکت در مناقصه هستند. لیستهای پیمانکاران صلاحیت دار به سه دسته بر حسب ظرفیتشان تقسیم میشوند. در هر گروهی دو سطح وضعیت وجود دارد. سطح اول را سطح آزمایشی و سطح دوم را سطح تایید مینامند. تایید پس از آزمایش، با اتمام رضایت بخش کار به همراه سوابق عملکردی خوب میسر خواهد شد. ارتقا پیمانکاران در هر گروهی بستگی به برآورده شدن نیازهای مالی، توانایی های فنی-مدیریتی و اتمام رضایت بخش قراردادها دارد. لیستهای پیمانکاران تایید شده سالیانه به تفکیک هر گروه، تدوین و بازنگری میشوند.
فرایند انتخاب پیمانکاران واجد شرایط در دو مرحله صورت میگیرد. در مرحله اول آن دسته از پیمانکارانی که آشکارا غیر قابل قبول هستند، از لیست پیمانکاران مورد بررسی حذف میشوند. در مرحله دوم پیمانکاران منتخب در مرحله اول مورد ارزیابی دقیق تری قرار میگیرند. معیارهای مرحله اول بر این اساس قرار دارند که آیا پیمانکار مورد نظر نیاز های اولیه ذکر شده در اطلاعیه یا آگهی را برآورده میسازد یا خیر؟ معیارهای مرحله دوم شامل جنبه های تخصصی فرایند بررسی میباشند که عبارتند از: تجربه قراردادهای دولتی هنگ کنگ در ۵ سال اخیر؛ تجربه قراردادهای محلی و همچنین بین المللی دیگر در ۵ سال اخیر؛ تجربه، مقبولیت و سازماندهی مدیران، متخصصین و کارکنان فنی؛ تجربیات مرتبط با انواع یا اندازه ساختمانها و غیره یا انواع ساخت و سازهای صورت گرفته در پروژه ها در ۵ سال اخیر؛ در دسترس بودن و جزئیات ماشین آلات تخصصی، تجهیزات، کارگاه ها و غیره؛ جزئیات منابع مالی و… .
ارزیابی مقدماتی پیمانکاران در استرالیا
در استرالیا، ایالت کویینزلند سیستمی را جهت ارزیابی مقدماتی پیمانکاران به نام “معیارهای ارزیابی مقدماتی” تدوین نموده است. در این راستا تمام پیمانکاران علاقمند، تعیین صلاحیت شده و در سیست معیارهای ارزیابی مقدماتی ثبت خواهد شد. این سیستم توسط سازمان مسکن و کارهای عمومی استرالیا اداره می شود. پیمانکاران در برابر معیارهای تعیین شده شامل ظرفیت فنی، رویکرد مدیریتی و مشارکت افراد متعهد به بهبود مستمر مورد ارزیابی قرار میگیرند. سیستم ارزیابی مقدماتی معیارهای اولیه با هدف تطابق اندازه و پیچیدگی پروژه ها و توانمندیهای پیمانکاران تدوین شده است. بر اساس ارزیابیهای این سیستم پیمانکاران به مدت ۲ سال در سطح پیمانکاران واجد شرایط قرار میگیرند.
شرکتهای دولتی کویینزلند عموماً از روش مناقصه انتخابی یا آزاد در مناقصات پروژه های ساختمانی بسته به نیازهای پروژه استفاده می کنند. مناقصات آزاد از طریق آگهی و تبلیغات عمومی به اطلاع عموم رسانده می شود. با در نظر گرفتن سطح قابل قبول معیارهای ارزیابی مقدماتی، اسناد مناقصه در دسترس پیمانکارانی که در مناقصه پروژه مورد نظر بر اساس تطابق امتیاز صلاحیتشان و نیازهای پروژه واجد شرایط شناخته شده اند، صورت میگیرد. جهت کسب صلاحیت در مناقصات آزاد، پیمانکاران باید در ارزیابی مقدماتی امتیازی برابر یا بیشتر از امتیاز پروژه کسب کرده باشند.
تعیین صلاحیت اولیه پیمانکاران در ترکیه
در ترکیه آن دسته پیمانکارانی که نیازهای ضروری قراردادی پروژه ها را برآورده میسازند، میتوانند در مناقصات اینگونه پروژه ها شرکت نمایند. این نیازمندی ها وابسته به وضعیت مالی پیمانکاران میباشد. اگر آن بخش استفاده نشده پولی یا اسنادی پیمانکار بدهی مالیاتی داشته باشد، اجازه شرکت در مناقصه را ندارد. از این رو یک فرایند دو مرحله ای برای انتخاب پیمانکارانی که نیازهای پروژه را برآورده ساخته اند، وجود دارد. این مراحل عبارتند از:
تعیین صلاحیت اولیه پیمانکار
انتخاب پیشنهاد دهنده با پایین ترین قیمت از میان متقاضیان واجد شرایط
در مرحله اول معیارهای ارزیابی مقدماتی پیمانکار عبارتند از: توانایی اتمام به موقع پروژه، تخصص سازمانی، در دسترس بودن کارمندان متخصص و با تجربه و در دسترس بودن منابع از قبیل ماشینآلات و تجهیزات پیمانکارانی که امتیازی کمتر از حد استاندارد کسب نموده اند، در این مرحله حذف میگردند. سپس میانگین امتیازات متقاضیان باقیمانده محاسبه شده و پیمانکارانی که امتیازی بیشتر از ۹۵ درصد میانگین امتیازات را به دست آورده باشند، واجد شرایط برای ورود به مرحله بعدی خواهند شد. اگر تعداد پیمانکاران متقاضی از ۵ کمتر باشد، تمامی پیمانکاران باقیمانده امتیازی بالاتر یا برابر با امتیاز استاندارد دارند و تمامی آنها واجد شرایط خواهند شد. در مرحله دوم قیمت پیشنهادی پیمانکاران محاسبه میگردند. پیمانکاری که بیشترین اختلاف را با هزینه برآوردی دارد، برنده مناقصه خواهد شد (به عبارت دیگر پایینترین قیمت پیشنهادی برنده مناقصه خواهد شد).
رویکردهای انتخاب پیمانکار در انگلیس
بیشتر کارفرمایان در انگلیس از رویکردی انتخابی در انتخاب پیمانکاران واجد شرایط در مناقصاتشان استفاده مینمایند. این رویکرد در کاهش مناقصات بی نتیجه و هزینه های مازاد مفید میباشد. همچنین این رویکرد فرصتی را جهت ارزیابی رقابت پذیری و ظرفیت بالقوه پیمانکاران در راستای کسب رضایتمندی کارفرمایان را پیش روی آنان قرار میدهد. فرم عمومی این فرایند ارزیابی، ارزیابی مقدماتی پیمانکار میباشد که به دنبال شناسایی پیمانکارانی اصلح چه از لحاظ مالی و چه از لحاظ توانایی فنی میباشد. این فرایند در بردارنده اندازه گیری و ارزیابی قابلیتهای بالقوه پیمانکاران بر اساس مجموعه ای از معیارها که معیارهای ارزیابی مقدماتی نام دارند، میباشد.
مطالعات انجام گرفته در انگلیس نشان میدهد که بیش از نود درصد کارفرمایان از معیارهای تصمیم گیری خاص خودشان در انتخاب پیمانکار واجد شرایط استفاده مینمایند و هیچ مجموعه استانداردی از معیارها که مورد تایید طرفان قرار داد باشد، وجود ندارد. دو عامل اصلی اثرگذار بر فرایند تدوین معیارهای ارزیابی مقدماتی عبارتند از: اهداف کارفرما و ادراکات تصمیمگیرندگان.
تحقیقات صورت گرفته نشان می دهند که اختلافات معنیداری بین کارفرمایان بخش عمومی و خصوصی از نقطه نظر معیارهای ارزیابی وجود دارد. نحوه قرارداد، توانایی مدیریتی، پیشرفت کار، روابط پیمانکارـکارفرما و پاسخگویی در برابر دستورالعملها، معیارهایی هستند که بیشترین اختلاف نظر رتبهای بین کارفرمایان بخش عمومی و خصوصی را دارا میباشند. به طورکلی ده معیار اصلی و مهم در ارزیابی مقدماتی پیمانکاران به ترتیب عبارتند از: عملکرد کلی پیمانکاران، اقدامات فریبکارانه، ثبات مالی، توانایی مدیریتی، ثبات سازمان، رقابت پذیری، پیشرفت کار، استاندارد کیفیت، قراردادهای شکست خورده و روابط با کارفرما.
ده معیار با کمترین میزان اهمیت در تعیین صلاحیت اولیه پیمانکاران عبارتند از: تعداد پیشنهادات قبلی، میزان کار ارجاعی به پیمانکاران فرعی، سوابق فعالیت در کسب و کار، نحوه قرارداد، موقعیت فیزیکی، روش های تدارکات و خرید، تجارت خاص، سرمایه در گردش، روابط با پیمانکاران فرعی و سطح تکنولوژی (میراحمدزاده، ۱۳۸۵).
۲-۹ مطالعات انجام شده در ایران
پایان نامه کارشناسی ارشد خانم هادوی با عنوان” ارائه الگوی انتخاب عرضه کنندگان خدمات ” با در نظر گرفتن شباهتها و تفاوتهای موجود در فعالیتهای مختلف قابل برونسپاری و با در نظر گرفتن نتایج حاصل از تحقیقات صورت گرفته، معیارها و عوامل تاثیرگذار در ارزیابی و انتخاب شرکتهای عرضه کننده خدمات را به صورتی منسجم در قالب الگوی انتخاب عرضه کننده خدمات ارائه کرد. سپس معیارهای تاثیر گذار بر انتخاب شرکتهای مهندسی مشاور مشخص میگردد و به دنبال آن وابستگی بین این معیارها محاسبه و بردارهای اولویت معیارها تشکیل می شود و در نهایت امتیاز نهایی شرکتهای مهندسی مشاور در قبال این معیارها با بهره گرفتن از ANP و AHP محاسبه و مناسب ترین شرکت مهندسی مشاور در بانک پارسیان انتخاب می شود.
در پایان نامه ای دیگر با عنوان “انتخاب پیمانکار پروژه های ساختمانی با بهره گرفتن از تلفیق تئوری مطلوبیت و روش Electre ” با مرور بر ادبیات موضوع انتخاب پیمانکار، شاخص هایی برای انتخاب پیمانکار پروژه های ساختمانی معرفی می کند. مدل تصمیم گیری ارائه شده در این تحقیق تلفیقی از تئوری مطلوبیت و روش Electre میباشد.
در پایان نامه ای دیگر در دانشگاه صنعتی شریف به انتخاب پیمانکار پست های فشار قوی به کمک فرایند تحلیلی سلسله مراتبی عصبی پرداخته می شود. در این پایان نامه انتخاب معیارها بر اساس گرداوری اطلاعات از خبرگان صورت گرفته است.
در پژوهشی دیگر که در دانشگاه تهران صورت گرفته، انتخاب پیمانکار مناسب پروژه های حفاری را با توجه به عوامل ریسک به عنوان معیارها تعیین کرده و سپس از روشهای تصمیم گیری چند معیاره برای گزینش بهترین پیمانکار بهره برده است.
۲-۱۰ منطق فازی
۲-۱۰-۱ تفکر فازی
حالت فازی نامی رسمی در علوم دارد که عبارتست از: حالت چند ارزشی . مخالف حالت فازی دو ارزشی یا دو مقداری است که در آن برای هر سئوالی دو پاسخ می تواند وجود داشته باشد، درست یا نادرست، یک یا صفر (بارت کاسکو، ۱۳۷۷) این باور به سیاه و سفید ها، صفر و یک ها و این نظام دو ارزشی به گذشته باز میگردد و حداقل به یونان باستان و ارسطو میرسد. منطق ارسطو اساس ریاضیات کلاسیک را تشکیل میدهد. بر اساس اصول و مبانی این منطق همه چیز تنها مشمول یک قاعده ثابت می شود که به موجب آن یا آن چیز درست است یا نادرست. منطق ارسطویی دقت را فدای سهولت می کند. نتایج منطق ارسطویی، “دو ارزشی"، “درست یا نادرست"، “صفر یا یک” می تواند مطالب ریاضی و پردازش رایانه ای را ساده کند. گرچه میتوان مثال های فراوانی را ذکر کرد که منطق ارسطویی در مورد آنها صحیح باشد اما باید توجه داشت که نباید آنچه را تنها برای موارد خاصی مصداق دارد به تمام پدیده ها تعمیم داد. در دنیای واقعی، اکثر چیزهایی که درست به نظر میرسند “نسبتاً” درست هستند و در مورد پدیده های واقعی همواره درجاتی از “عدم قطعیت” صدق می کند. پدیده های واقعی “فازی"، “مبهم” و “غیر دقیق” هستند (عادل آذر، ۱۳۸۷). فازی بودن به معنای چند ارزشی بودن است. این بدان معنا است که سه یا تعداد بیشتری انتخاب در پاسخ هر سئوال وجود دارد و شاید طیف نامعدودی از انتخاب ها بجای فقط دو انتخاب انتهایی وجود داشته باشد یعنی این که ما بجای حالت دودویی یا باینری از حالت آنالوگ استفاده میکنیم و سایه های نا محدودی از خاکستری بین سیاه و سفید داریم (کاسکو، ۱۳۷۷).