آماره خی دو
درجه آزادی
ارزش احتمال
۶٫۵۴
۵
۰٫۲۵
منبع: یافتههای پژوهش
بر اساس نتایج جداول ۱۰ و ۱۱ میتوان گفت فرض تناسبی بودن نرخ خطر رد نمی شود. بنابراین نتایج رگرسیون کاکس معتبراست.
( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
بر اساس آماره های آکایک و شوارتز و آماره لگاریتم نسبت درست نمایی، توزیع ویبول برای برازش نرخ ارزرسمی و نیز نرخ سود بانکی مناسبتر است.
در گام بعد، جهت بررسی خوبی برازش رگرسیون کاکس باید آزمونهای تشخیص را اجرا نماییم.
برای بررسی خوبی برازش مدل میتوان نمودار نرخ خطر تجمعی را در مقابل باقیماندههای کاکس- اسنل ترسیم نمود. نتایج این آزمون در نمودار (۹) و (۱۰) آمده است:
نمودار۹٫ آزمون خوبی برازش بر اساس باقیماندههای کاکس- اسنل برای نرخ سود بانکی
منبع: محاسبات محقق
نمودار۱۰٫ آزمون خوبی برازش بر اساس باقیماندههای کاکس- اسنل برای نرخ ارز اسمی
منبع: محاسبات محقق
با توجه به نمودارهای۹ و ۱۰میتوان گفت، میزان نرخ خطر در حوالی جملات اختلال کاکس- اسنل قرار داشته و لذا مدل برآورد شده به روش رگرسیون کاکس توانسته است تغییرات متغیر طول دوره ثبات نرخ سود بانکی را توضیح دهد. این نتیجه گیری در خصوص خوبی برازش با معیارهای لگاریتم درستنمایی، آکایک و شوارتزنیز سازگار است.
فصل پنجم:
جمعبندی، نتیجهگیریو پیشنهادها
۵-۱-مقدمه:
همانطور که میدانید هدف از هر پژوهشی بدست آوردن نتایج و استفاده آنها در فرایند تصمیم گیری است. هرچند که تمام بخشهای پژوهش از اهمیت خاصی برخوردار هستند اما تمام بخشهای پژوهش به نحوی در خدمت بخش نتیجه گیری قرار میگیرند. به عبارت دیگر نتیجه گیری صحیح مستلزم آشنایی کامل با موضوع مورد مطالعه، شناخت اهمیت و ضرورت انجام آن، بررسی دقیق پیشینه پژوهش، توجه کافی به مبانی نظری، تسلط بر روش تحقیق و تجزیه و تحلیل دقیق دادههاست. بنابراین بد نیست که در این فصل ابتدا مروری اجمالی بر فصول گذشته صورت گیرد.
۵-۲-نگاهی اجمالی بر فصول قبل
نوسانات نرخ ارز و نرخ سود بانکی اهمیت فراوانی دارند و شناخت عوامل مؤثر بر ثبات نرخ ارز رسمی و نرخ سود بانکی بسیار مهم و حیاتی است. عدهای از صاحبنظران اقتصادی علت مشکلات عدیدهی اقتصاد ایران را عدم توجه شایسته و کافی در جهت تعیین این دو متغیر میدانند. نوسانات نرخ ارز و نرخ سود بانکی روی تصمیمات اقتصادی بنگاهها، سرمایه گذاران و خانوارها چه در داخل و چه در خارج از کشور اثرگذار است.
در خصوص اینکه چه عواملی روی نرخ ارز اثرگذار هستند اتفاقنظری وجود ندارد. برخی از صاحبنظران نرخ ارز را یک پدیده پولی دانسته و تفاوت در ارزش پول کشورها را ناشی از عدم تعادل و تفاوت در نظام پولی کشورها میدانند. در رویکرد تجاری، تفاوت ارزش پول در کشورها ناشی از تفاوت در ارزش واردات و صادرات است. در نظریه برابری قدرت خرید، اختلاف ارزش پول کشورها ناشی از تفاوت تورم در کشورهاست. در رویکرد تراز موجودی اوراق بهادار، نرخ بهره داخلی و خارجی از عوامل مؤثر بر نرخ ارز میباشند. اگرچه نظریات مذکور قادر هستند تا حدودی در پیش بینی نرخ ارز مؤثر باشند اما این نظریات در خصوص اختلاف ارزش پول کشورهایی با ساختار اقتصادی مشابه حرفی برای گفتن ندارند. از این رو در سالهای اخیر، با رشد چشمگیر توجه به مسائل نهادی و سیاسی، رویکرد سیاسی و نهادی تعیین نرخ ارز مطرح گردیده است. در رویکرد نهادی و سیاسی، عواملی چون استقلال بانک مرکزی و سیکلهای انتخاباتی روی نرخ ارز اثرگذار است.
در خصوص تعیین نرخ سود بانکی(نرخ بهره) نیز نظریات مختلفی از جمله نظریه کینز، کلاسیکها و نیز نظریه فیشر وجود دارد. بر اساس نظریه فیشر، نرخ تورم، رشد اقتصادی، نرخ ارز و حجم پول نقش مهمی در تعیین نرخ بهره دارند.
سپس به بررسی پیشینه موضوعات مورد مطالعه پرداخته شد. بررسی پیشینه تحقیق نشان داد که پژوهش حاضر هم به لحاظ محتوایی و هم به لحاظ روششناسی جدید و نو بوده و مطالعات اندکی چه در داخل و چه در خارج از کشور انجام شده است. از این رو انگیزه بیشتری برای انجام پژوهش بدست آمد.
در فصل سوم روش تجزیه و تحلیل داده ها ذکر گردید. روشی که برای تجزیه و تحلیل داده ها بکار گرفته شده است، روش تحلیل بقا نام دارد. در این روش زمان رخداد یک حادثه مورد ارزیابی قرار میگیرد. در واقع در این روش عواملی که روی زمان رخداد یک حادثه اثرگذار هستند را شناساییو مورد بررسی قرار میگیرد. دغدغه اصلی در این پژوهش شناخت صحیح روش مطالعه و استفاده درست از آن بوده است و تلاش شده است تا آنجا که ممکن است منابع وسیعی را در خصوص روش پژوهش مطالعه شود، تا ضمن آشنا نمودن دانشجویان رشته اقتصاد با روش تحلیل بقا، اشتباهات را نیز به حداقل ممکن کاهش داد.
در فصل چهارم ابتدا با تحلیل توصیفی داده ها، دید کلی از متغیرها مورد مطالعه بدست آمد و بر اساس تحلیل توصیفی داده ها، نتایج کلیگرفته شد. سپس جهت استفاده متغیرها در تجزیه و تحلیلهای بعدی، اقدام به روندزدایی و استاندارد کردن داده ها گردید. مزیت اصلی متغیرهای استاندارد شده این است که تحت تأثیر واحدهای اندازه گیری قرار نمیگیرند.
اکنون زمان آن فرا رسیده است که ابتدا به تجزیه و تحلیل فرضیات پژوهش پرداخته و سپس نتایج را جمعبندی و گزارش شود.
۵-۳-بررسیفرضیات پژوهش
فرضیه اول: نرخ رشد اقتصادی اثر منفی و معنیداری روی بقای ثبات نرخ سود بانکی دارد.
بر اساس نتایج رگرسیون کاکس و نیز توزیع نمایی و ویبول فرضیه اول تائید می شود و طی دوره مورد بررسی نرخ رشد اقتصادی اثر منفی روی ثبات نرخ سود بانکی در ایران داشته است.
فرضیه دوم: تورم اثر منفی و معناداری روی بقای ثبات نرخ سود بانکی دارد.
بر اساس یافتههای پژوهش طی دوره ۱۳۵۳ تا ۱۳۹۱، نرخ تورم اثر معناداری روی ثبات نرخ سود بانکی ندارد. البته باید