- ورزش باشگاهی: باشگاه ها معمولاً به وسیله جمعی از افراد با علایق مشترک ساخته می شود. باشگاه ها از نظر برنامه با هم تفاوت دارند و اعضای آن نوع فعالیت را مشخص می کنند (سعیدی و همکاران، ۱۳۹۰: ۲۳۴).
۲-۲-۷- انگیزه های گرایش به ورزش همگانی
- کسب نشاط و احساس لذت
- ایجاد معنویت ها در برابر بیماری ها
- لمس فوائد و آثار مثبت ورزش
- فرح بخشی و بی خطر بودن
- انگیزه نیاز به فعالیت بدنی
- تخلیه انرژی و دفع سموم
- کاهش وزن
- برخورداری از عواطف اجتماعی
- درمان بیماری های جسمی و روانی
- کم هزینه بودن
- گریز از مشکلات زندگی
- ارتقاء بعد مذهبی و عبادی
- برخورداری از بهداشت روانی
- پر کردن اوقات فراغت
- تبلیغ رسانه های گروهی
- برخورداری از اندامی متناسب و عضلانی
- عدم توانایی در انجام ورزش های قهرمانی
- محیط زیبا و با صفای ورزش همگانی
- وجود مربیان با تجربه و با معلومات
- دریافت جایزه و پاداش
- شادابی و لاغر شدن
- تقویت روحیه
- درمان دردها
- جلوگیری از پیری زودرس
- رفع ناراحتی های عصبی
- تأثیرات مثبت روانی-اجتماعی
- با گروه دوستان بودن
- کاهش استرس و فشار روانی
- بهبود وضعیت فکری و ذهنی
- بهبود اعتماد به نفس
- آزادی
- تأثیر مثبت بر فعالیت های درسی
- کاهش فشارهای زندگی
- اجتماعی بودن و مقبولیت اجتماعی (ارتباط اجتماعی)
- هیجان کسب تجارب از طبیعت و فرار از کار روزمره ( همان: ۲۳۵-۲۳۴).
۲-۲-۸- ویژگی فضاهای ورزشی
فضاهای ورزشی گونه ای فضای اجتماعی در سکونت گاه های انسانی است (کریمی صالح، ۱۳۸۵: ۱). فضاهای ورزشی شامل ورزشگاه ها، سالن های ورزشی، باشگاه های تندرستی و بدنسازی، زمین های ورزشی درون شهری و محله ای، (فضاهای غیرهنجارمند ورزشی همچون خیابان ها و زمین های بایر محل فوتبال درون فضاهای آموزشی و…) این فضاها اغلب ایجاد خرده فرهنگ ها و روابط ویژه می کنند (فکوهی، ۱۳۸۷: ۲۶۸). در فضاهای ورزشی کارکردهای ذیل جریان دارند:
- حضور همزمان و متراکم جمعیت پرشمار انسانی
- گذران اوقات فراغت و تفریح اهالی شهرهای بزرگ و کلان شهرها
- ارتباطات چهره به چهره
- انجام مسابقات و رقابت های ورزشی بین گروه های جمعیتی
- برگزاری میتینگ ها و گردهمائی های غیر ورزشی با اهداف اجتماعی و گاهاً سیاسی (کریمی صالح، ۱۳۸۵: ۱).
۲-۲-۹- نقش و وظیفه شهرداری در برنامه ریزی و مدیریت فضاهای ورزشی در ایران
امروزه، ورزش به عنوان یکی از مؤثرترین و کاراترین ابزار تربیتی و پرورشی جهت عموم افراد جامعه به شمار می رود و ضرورت گسترش و تعمیم آن به ویژه برای جامعه پویا و بالنده ما، ضرورتی محسوس و اجتناب ناپذیر محسوب می شود (مراکز ورزشی، ۱۳۷۶: ۱). کمبود فضاهای ورزشی و توزیع نشدن بهینه و صحیح آنها با توجه به میزان جمعیت مناطق شهری، و نیز ناکافی بودن منابع مالی دولتی برای توسعه ی مناطق ورزشی، یکی از بزرگترین مشکلات پیش روی شهرها، به ویژه شهرهای بزرگ است (حمیدی، ۱۳۹۲: ۱۳۹). خوشبختانه در سال های اخیر سیاست ساخت اماکن ورزشی در کشور برخوردار از مجتمع های ورزشی می باشد و طبقات اجتماعی به طور اختصاصی در ساخت امکانات ورزشی از همدیگر سبقت جسته اند (آراولسون، ۱۳۸۴: پیشگفتار).
( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
شهرداری در تمامی مقوله های زندگی شهروندی حضور داشته و با توجه به نقش بسیار عمیق و مؤثر ورزش بر سلامت، شادابی و نشاط، و همچنین کاهش معضلات اجتماعی زندگی شهروندی دارد (حمیدی، ۱۳۹۲: ۵۸)، شهرداری با بهبود مستمر و درازمدت وضعیت اجتماعی، با دیدگاه تضمین سلامتی و کیفیت زندگی تمامی کسانی که در آن محیط خاص سکونت دارند، به سلامتی دست می یابد (دماری، ۱۳۹۲: ۲۹). بر اساس بند ۲۱ از ماده ی ۵۵ قانون شهرداریها، احداث ورزشگاه، یکی از وظایف شهرداری به شمار می رود، اما به موجب قانون تأسیس سازمان تربیت بدنی (مصوب خرداد ۱۳۵۰) و تغییرات بعدی آن، سرپرست اصلی ورزش کشور، سازمان تربیت بدنی قلمداد شده است. مفاد این قانون نشان می دهد، وظیفه احداث ورزشگاه توسط شهرداری ملغی نشده است. به موجب ماده ی این قانون، سازمان تربیت بدنی ایران به منظور پرورش نیروی جسمانی و تقویت روحیه ی سالم در افراد کشور و توسعه و تعمیم ورزش و هماهنگ ساختن فعالیتهای تربیت بدنی و تفریحات سالم و همچنین ایجاد و اداره ی مراکز ورزشی تأسیس می شود. بنابراین، ملاحظه می شود، که وظیفه این سازمان در وهله ی اول، ایجاد هماهنگی در امور تربیت بدنی و در مرحله ی بعدی، احداث و اداره ی این گونه مرکزهاست. از بدو تأسیس این سازمان نیز سیاست سازمان، بهره گیری از مشارکت مردم و سایر سازمانها، در احداث و اداره ی مراکز ورزشی بوده است. آیین نامه ی تأسیس باشگاههای ورزشی (موضوع تصویب نامه ی شماره ی۹۹۶۰-۳۱/۴/۱۳۵۲ هیأت وزیران) و قانون اجازه ی تأسیس باشگاه ورزشی و ورزشگاه توسط مردم با نظارت دولت (مصوب ۱۸ دی ۱۳۶۹) با این سیاست همسو هستند.