۳/۱۱
۲/۱۵
۹/۱۸
۵/۲۱
۳/۲۱
۲/۱۹
S. D
۲/۱
۹/۱
۶/۲
۶/۱
۷/۱
۲
۱/۲
۴/۱
۷/۰
۹/۰
۱/۱
۲/۱
C. V.
۹/۷
۱/۱۶
۹/۳۳
۱/۳۰
۹/۳۶
۳/۳۲
۵/۱۸
۲/۹
۷/۳
۲/۴
۲/۵
۳/۶
شکل ۴-۱۴ تغییرات ماهانه درجه حرارت حوضه آبریز امامزاده ابراهیم
شکل ۴-۱۵ ضریب تغییرات ماهانه دما C. V. و انحراف از معیار S. D حوضه آبریز امامزاده ابراهیم
باتوجه به جدول شماره ۴-۲۱ متوسط درجه حرارت سالیانه حوضه در طی دوره آماری ۱۳ ساله که از ایستگاههای اطراف برآورده شده ۲/۱۳ درجه سانتیگراد بوده است. گرمترین ماه سال تیر ماه با متوسط درجه حرارت ۵/۲۱ درجه سانتیگرادو سردترین ماه سال بهمن ماه با متوسط درجه حرارت ۶/۴ درجه سانتیگراد می باشد. میانگین حداکثرهای درجه حرارت در گرمترین و سردترین ماه سال به ترتیب ۲/۱۳ و ۵/۰- درجه سانتیگراد می باشد. باید توجه شود که در نواحی خزری با نزدیک شدن به ساحل میانگین حداقل افزایش یافته و هرقدر از ساحل دور شویم میانگین حداقل کاهش می یابد.
۴-۸-۵-۳ بررسی میانگین دمای ماهانه حداقل و حداکثر مطلق
حوضه آبریزایستگاه چو بر به سبب واقع شدن در ارتفاعات و همچنین وجود پوشش گیاهی متراکم و نیمه متراکم میزان تبخیر و تعرق قابل ملاحظه ای ایجاد شده که خود سبب تعدیل دما می باشد. بعلاوه به سبب ارتفاع و و کاهش دما، نم نسبی نیز افزایش یافته و از این طریق دما تعدیل می یابد. بنابراین بیشترین میزان حداکثر مطلق دما با ۳۵ درجه سانتیگراد مربوط به تیرماه می باشد، دمای حداقل مطلق نیز در ۶ ماه از سال به زیر صفر می رسد و کمترین حداقل دمای مطلق با ۱۱- درجه سانتیگراد مربوط به بهمن ماه می باشد.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت nefo.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
۴-۸-۵-۴ تغییرات روزانه و فصلی دما
دامنه اختلاف شبانه روزی دما در زمستان در نواحی ساحلی دریای خزر در حدود ۶ درجه می باشد که به تدریج این اختلاف افزایش یافته و به ۱۲ درجه در نزدیک کوهپایه ها می رسد. و در ارتفاعات این اختلاف مجدداً با کاهش روبرو می شود و به ۸ تا ۹ درجه سانتیگراد می رسد , باید گفته شود که در تابستان اختلاف دامنه شبانه روزی دما در نزدیک به ساحل تغییر چندانی نسبت به زمستان ندارد و در حدود ۶ تا ۷ درجه تغییر می کند در صورتی که هر قدر از ساحل دور شویم این اختلاف افزایش یافته و به ۱۴ درجه می رسد در ارتفاعات نیز دامنه تغییرات دمای شبانه روز در حدود ۱۶ تا ۱۷ درجه میرسد (مهندسین مشاور پندام , ۱۳۷۲ ).
ریزش برف و یخبندان ۴تا ۵ ماه از سال این منطقه را فرا می گیرد و منطقه را تحت تاثیر خود قرار می دهد. با افزایش ارتفاع و کاهش دما غالبا نزولات جوی در ارتفاعات فوقانی بصورت برف می باشد، ذوب برف از فروردین ماه آغاز می گردد و بر روی جریان رودخانه اثر می گذارد و در زمستان نیز سبب یخبندان در ارتفاعات و ریزش برف و دبی رودخانه کاهش محسوسی را نشان می دهد. با توجه به اینکه مناطق پایین دست حوضه جهت مصارف کشاورزی در فصل بهار و تابستان به آب نیاز دارند این ذخیره برفی منبع بسیار خوبی می تواند باشد. لذا با اتخاد شیوه های مدیریتی صحیح و مهار آب از این منبع عظیم خدادادی در این فصولها می توان نهایت بهره برد.
۴-۸-۵-۵ رژیم فصلی دما در حوضه
رژیم فصلی دما اهمیت زیادی از نظر کشاورزی و تبخیر و نیاز آبی برخوردار می باشد و اگر روند افزایش آن با کمبود منابع آب همراه باشد و همچنین اگر از نظر مهار آب و کمبود ذخیره برفی در ارتفاعات همراه باشد این عامل به صورت خشکسالی بروز می کند. در حوضه آبریزایستگاه چو بر همانطور که قبلا گفته شد به سبب موقعیت کوهستانی آن تقریبا حدود ۵ تا ۶ ماه از سال ارتفاعات حوضه زیر پوشش برفی قرار دارد که این عامل می تواند با مدیریت درست و برنامه ریزی منطقی در تامین آب کشاورزی مورد نیاز در فصل بهار و تابستان در پایین دست که غالبا زیر کشت برنج قرار دارند از اهمیت قابل توجهی برخوردار گردد. در جدول ذیل میانگین فصلی دما در حوضه آبریزایستگاه چو بر منعکس شده است.
جدول ۴-۱۳رژیم فصلی و درصد فصل درجه حرارت حوضه آبریز امامزاده ابراهیم