نمودار شماره ۴- سرانه فضای سبز موجود منطقه یک شهرداری بر حسب محله
نقشه محلات منطقه ۱تهران - واحد GIS شهرداری منطقه ۱
واحد GIS شهرداری منطقه ۱
واحد GIS شهرداری منطقه ۱
مقدمه
یکی از مهمتریم قسمت های هر کار پژوهشی،تجزیه و تحلیل داده ها و اطلاعات جمع آوری شده می باشد،چرا که ممکن است عدم دقت در تجزیه و تحلیل داده ها منجر به نتیجه گیری غلط و تعمیم نادرست آنها شود.به همین دلیل شایسته است محقق با حوصله و با مشاوره اساتید و متخصصان آمار به تجزیه و تحلیل داده ها بپردازد.
در این فصل بر اساس اطلاعات بدست آمده ابتدا به بررسی وضعیت موجود فضاهای فرهنگی ، ورزشی و تفریحی محلات نیاوران و حصار بوعلی پرداخته می شود.با توجه باینکه از پرسشنامه استفاده شده است،ابتدا ویژگی های پاسخگویان بررسی خواهد شد و سپس یافته های توصیفی آنها ارائه می گردد.برای بررسی سوالات تحقیق،رابطه متغیرهای سن،جنس و تحصیلات با مباحث مربوط به توسعه فضاهای فرهنگی و نیازهای فرهنگی ارائه می گردد و در نهایت نتایج استنباطی ارائه می شود.ارائه جداول به همراه توضیحات مختصر برای آنها و نمودارها،دستیابی به نتایج تحقیق را راحت تر خواهد کرد.
( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
۴-۱-روششناسی یا متدولوژی
در تحقیق حاضر باتوجه باینکه هدف،تعیین سنجنش نیازهای فضاهای فرهنگی،ورزشی و تفریحی میباشد از روش توصیفی و از نوع پیمایشی استفاده شد.در روش توصیفی هدف محقق ، توصیف عینی ،واقعی و منظم خصوصیات یک موقعیت یا یک موضوع است.به عبارت دیگر ،پژوهشگر در اینگونه تحقیقات سعی می کند تا (( آنچه هست)) را بدون هیچگونه دخالت یا استنتاج ذهنی گزارش دهد و نتایج عینی از موقعیت بگیرد (نادری و سیف نراقی،۷۰:۱۳۸۲) لذا به منظور دستیابی به نتایج مطلوب و بدون اعمال نظر پژوهشگر،در این تحقیق از روش توصیفی استفاده شد.((تحقیق میدانی،جمعیتهای کوچک و بزرگ را با انتخاب و مطالعه نمونه های منتخب از آن جامعه ها برای کشف میزان نسبی شیوع،توضیع و روابط متقابل متغییرهای روانشناختی و جامعه شناختی مورد بررسی قرار می دهد)).(کر لینجر،۶۵:۱۳۷۶)
تحقیق میدانی روشی است برای گرد آوری داده ها که در آن از گروه معینی از افراد خواسته می شود به تعدادی پرسش مشخص (که برای همه افراد یکسان است) پاسخ دهند.این پاسخ ها مجموعه اطلاعات تحقیق را تشکیل می دهند(بیکر،۱۹۶:۱۳۷۷).
مطالعات میدانی دارای دو هدف عمده هستند : ۱- توصیف ۲- تبیین. پاره ای از مطالعات پیمایشی در پی آن هستند که توضیع پدیده معینی را در یک جامعه آمار یبا مطالعه نمونه ای از آن جامعه ، توصیف کنند.چنانچه نمونه گیری بر بنیاد مستحکمی استوار باشد می توان انتظار داشت توضیع آن صفت یا پدیده معیندر جمعیت نمونه،مشابه چگونگی توزیع آن در جامعه آماری کل باشد(امیری،۱۰۰:۱۳۸۶). برای تدوین چارچوب نظری تحقیق و مروری بر تحقیقات پیشین از روش کتابخانه ای (اسنادی)نیز بهره گرفته شده است.بالاخره اینکه، مطالعه حاظر به لحاظ معیار زمان،مقطعی میباشد.
وسیله شناخت هر علم است. روششناسی در مفهوم مطلق خود به روشهایی گفته میشود که برای رسیدن به شناخت علمی از آنها استفاده میشود و روششناسی هر علم نیز روشهای مناسب و پذیرفته آن علم برای شناخت هنجارها و قواعد آن است.
روشهای شناخت را باید از روشها و فنون اجرای آنها متمایز دانست، چرا که اجرای هر قاعده پس از شناخت آن قاعده ممکن میگردد.واژه روششناسی گاه نیز به معنی «روشـمَندی» و یا مجموعهای از روشها بکار میرود.
در روششناسی از مفاهیم برای رسیدن به پاسخ یک پرسش بهکار گرفته میشوند:
الف-گردآوری مجموعهای از فرضیات، عقاید و تصورات
ب-مقایسهارزیابیهای مختلف
ج-نقد روشهای خاص
۴-۱-۱-روش تجربی:
روش استقرایی یا روش تجربی که عبارت از مشاهده عاری از هرگونه پیش فرض است.
۴-۲-۱-روش استنتاجی:
روش استنتاجی یا استدلال قیاسی یا استنتاج از راه تمثیل اصول علمی را از طریق فرایند استدلال که نوعی روش منطقی است، کشف میکند. در واقع این شیوه استدلال منطقی است که ایدهها و تصورات بهدستآمده از راه تجربی را حمایت و تقویت کرده و با ترتیب دادن تز و آنتی تز، سنتزی را میآفریند.
در این روش شیوههای ایجاد یک قاعده که مبنای اعتبار آن قاعده است، مورد بررسی قرار میگیرد.
۴-۲- روش یا تکنیک AHP
واژه AHP مخفف عبارت Analytical Hierarchy process به معنی فرایند تحلیل سلسله مراتبی است. برای شروع ابتدا باید یک مساله را مطرح کرد.
روش های انتخاب معیارهای تصمیمگیری
حال دو سوال مطرح است: اول اینکه ممکن است برخی افراد از لحاظ یک معیار بر دیگری ارجحیت داشته باشند و دوم اینکه برخی معیارها ممکن است با همدیگر متناقض باشند. انتخاب معیارها یا criterions بخش اول تجزیه و تحلیل AHP است. سپس براساس معیارهای شناسائی شده سوالات ارزیابی میشوند. به این ترتیب الگوی انتخاب به صورت سلسلهمراتب زیر ترسیم میشود:
طراحی پرسشنامه خبره
پرسشنامه مورد استفاده برای تحلیلهای سلسهمراتبی و تصمیمگیری چندمعیاره به پرسشنامه خبره موسوم است. پرسشنامه خبره اصلاً چیز پیچیدهای نیست بلکه بسیار ساده نیز هست. برای تهیه پرسشنامه خبره از مقایسه زوجی گزینهها استفاده میشود. برای هر سطح از سلسله مراتب یک پرسشنامه خبره تهیه میشود.
تعیین وزن معیارها
.سطح اول سلسلهمراتب را معیارهای اصلی تشکیل میدهد. پرسشنامه خبره نخست بامقایسه معیارهای اصلی براساس هدف به تعیین اولویت هر یک از معیارها اصلی میپردازد. بنابراین باید معیارها را براساس هدف با هم مقایسه میکنیم.
۴-۳- مشخصات جمعیت شناختی ساکنین نمونه محلههای منطقه یک شهرداری تهران
قبل از بررسی نظرات ساکنین محلههای نیاوران و حصاربوعلی منطقه یک شهرداری تهران در خصوص مشکلات و نیازهای فرهنگی، ورزشی و تفریحی محله خود نگاهی اجمالی به سیمای جمعیت شناختی جامعه مورد بررسی امری ضروری به نظر میرسد.
۴-۳-۱- سمت پاسخگو در خانوار
بر اساس ارقام جدول شماره ۶ بالغ بر ۵۲/۹ درصد ساکنین نمونه در محلههای نیاوران و حصاربوعلی منطقه یک شهرداری سرپرست خانوار، ۱۵/۹ درصد همسر سرپرست خانوار و ۳۱/۲ درصد بقیه فرزند خانوار میباشند.
جدول شماره ۶- سمت پاسخگویان در خانوار
سمت | تعداد | درصد |
سرپرست خانوار | ۲۲ | ۵۲/۹ |
همسر سرپرست خانوار | ۷ | ۱۵/۹ |
فرزند |