۵-۱- مقدمه:
در پایان هر فعالیت پژوهشی، محقق با توجه به آزمون فرضیهها و رد یا تأیید آنها باید نتایج را ارائه دهد. نتایج حاصل از فرضیهها نیز اساس شکلگیری پیشنهادها برای انجام پژوهش هستند. میتوان گفت که یکی از بخشهای مهم پژوهش که در واقع میتواند راهی برای تبدیل نظریهها به عمل برای کسب موفقیت در آینده باشد، ارائه نتیجهگیریهای صحیح و پیشنهادهای بجا و مناسب است. بنابراین در این فصل با بررسی مفصلتر یافتههای فصل چهار، نتیجهگیریهای این پژوهش و نیز پیشنهادهای مبتنی بر آن ارائه خواهد شد.
( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
در ابتدا نتایج حاصل از ویژگیهای جمعیت شناختی گروه نمونه ارائه ودر ادامه نتایج آزمون فرضیات پژوهش سپس نتایج حاصل از روش معادلات ساختاری ، تحلیل عاملی تأییدی و برازش مدل ارائه خواهد شد.
۵-۲- یافته های پژوهش:
۵-۲-۱- ویژگیهای جمعیت شناختی:
ویژگیهای جمعیت شناختی نمونه آماری پژوهش حاضر که در فصل چهارم ارائه شد نشان میدهد که از بین پاسخ دهندگان،از نظرپست سازمانی ،کارمندان بیشترین فراوانی (۷۶ % )،از نظر وضعیت تحصیلی،افراد با مدرک فوق لیسانس بیشترین فراوانی (۴۹٫۵%)،از نظر رشته تحصیلی ،افراد با رشته تحصیلی علوم انسانی بیشترین فراوانی(۷۷%)،از نظر وضعیت سابقه کار ،افراد با سابقه کمتر از ۵ سال و بیشتر ۱۵سال به طور مشترک بیشترین فراوانی(۳۸٫۸%) و ازحیث میزان آشنایی با فناوری اطلاعات ، افراد با سطح آشنایی زیاد بیشترین فراوانی(۳۸٫۳%) را به خود اختصاص داده اند.
۵-۲-۲- نتایج فرضیات تحقیق:
هشت فرضیه که در فصل اول به آنها اشاره شد درصدد پاسخگویی به این سوال هستند که ” آیا همسویی استراتژیک بین فناوری اطلاعات و سازمان وجود دارد؟ “
-
- چهار فرضیه نخست که در فصل اول اشاره شده بود درقالب یک فرضیه ” زیرساختهای سازمان، زیر ساختهای فناوری اطلاعات، استراتژی فناوری اطلاعات و استراتژیهای سازمان در بانک ملی استان سمنان به درستی تعریف شده است ” از طریق آزمون های آماری در فصل ۴ مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و نتایج زیر حاصل شد:
بررسی وضعیت متغیر های پژوهش وانجام آزمون تی تک نمونه ای نشان داد که استراتژیهای فناوری اطلاعات با میزان (۳٫۰۲۷۶) کمترین میانگین را در بین متغیرها در بانک ملی استان سمنان به خود اختصاص داده و این بدان معنی است که این متغیردر بانک به درستی تعریف نشده است. ولی سایر متغیر های پژوهش که عبارتند از : زیر ساختهای فناوری اطلاعات ، زیرساختهای سازمان، استراتژیهای سازمان به ترتیب در بانک ملی استان سمنان به درستی تعریف شده است و به نظر پاسخگویان بالاترین امتیاز را زیر ساختهای فناوری اطلاعات با میانگین (۴٫۰۱۵۰ )به خود اختصاص داده است .
-
- در خصوص چهار فرضیه بعدی با توجه به جداول همبستگی و ضرایب همبستگی که در فصل ۴ آورده شده است ، میتوان نتیجه گرفت که:
فرضیه پنجم ” بین استراتژی های سازمان و زیر ساخت های سازمان تناسب وجود دارد ” تایید میشود. نتایج بدست آمده از آزمون فرض نشان میدهد که با احتمال ( اطمینان)۹۵ درصد بین زیرساختهای سازمان با استراتژیهای سازمان در بانک ملی استان سمنان رابطه معنیداری مثبت به میزان( ۰٫۴۵۴) وجود دارد، که رابطه خیلی قوی نیست. و این رابطه بدین معنا است که استراتژی های سازمان با زیر ساخت های سازمان تناسب دارند . و میزان این تناسب متوسط رو به پایین می باشد. و این رابطه ،
فرضیه ششم "بین استراتژی های فناوری اطلاعات و زیر ساخت های فناوری اطلاعات تناسب وجود دارد” تایید میشود. نتایج بدست آمده از آزمون فرض نشان میدهد که با احتمال (اطمینان) ۹۵ درصد بین زیرساختهای فناوری اطلاعات با استراتژیهای فناوری اطلاعات سازمان در بانک ملی استان سمنان رابطه معنیداری مثبت به میزان( ۰٫۲۲۰) وجود دارد ،که رابطه بسیار ضعیفی است .این رابطه بدین معناست که زیر ساخت های فناوری اطلاعات با استراتژی های فناوری اطلاعات تناسب دارد ولی این تناسب در سطح بسیار پایینی می باشد.
فرضیه هفتم ” استراتژی های سازمان با استراتژی های فناوری اطلاعات یکپارچه هستند” تایید می شود.
نتایج بدست آمده از آزمون فرض نشان میدهد که با احتمال ( اطمینان)۹۵ درصد بین استراتژی سازمان با استراتژیهای فناوری اطلاعات سازمان در بانک ملی استان سمنان رابطه معنیداری مثبت به میزان( ۰٫۶۰۸) وجود دارد، که رابطه نسبتا قوی است. و این بدین معنی است که استراتژی های فناوری اطلاعات سازمان با استراتژی های سازمان یکپارچگی دارند و این یکپارچگی در حد متوسط رو به بالا می باشد.
فرضیه هشتم ” زیر ساخت های سازمان با زیر ساخت های فناوری اطلاعات یکپارچه هستند ” تایید می شود. نتایج بدست آمده از آزمون فرض نشان میدهد که با احتمال (اطمینان)۹۵ درصد بین زیرساختهای فناوری اطلاعات با زیر ساختهای سازمان در بانک ملی استان سمنان رابطه معنیداری مثبت به میزان( ۰٫۹۵۱)وجود دارد، که رابطه بسیار قوی است. این رابطه بدان معنی است که زیر ساخت های فناوری اطلاعات با زیر ساخت های سازمان ، یکپارچگی کارکردی بسیار بالایی دارند.
-
- در فصل ۴ تعیین روایی مدل و متغیر های استفاده شده در آن و همچنین در نظر گرفتن تمامی روابط( مدلسازی معادلات ساختاری ، تحلیل عاملی تاییدی و آزمون های برازش مدل)، در قالب یک فرضیه ” بین زیرساختهای سازمان با زیر ساختهای فناوری اطلاعات و استراتژی فناوری اطلاعات و استراتژیهای کسب و کار سازمان در بانک ملی استان سمنان رابطه بصورت مدل ساختاری وجود دارد ” در نظر گرفته شد و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
در نخستین گام به منظور روایی مدل نظری از تحلیل عاملی استفاده شد. مقدار آماره کایدو و درجه آزادی نشان میدهد که درجه آزادی برابر ۵۰و مقدار کایاسکوئر نسبتا بزرگ (برابر ۱۹۲٫۷۶) میباشد در این مدل کلیت مدل مورد تایید و عوامل باهم رابطه دارند. با توجه مقادیر معنیداری روابط بین متغیرها ، جهت ادامه کار برای بررسی صحت مدل پیش فرض از شاخصهای برازندگی مختلفی استفاده میشود.محقق در این پژوهش از شاخص هایی نظیر نسبت کای اسکوئر به درجه آزادی(کای اسکوئر نسبی) CMIN/DF، شاخص نیکویی برازش(GFI) ، نیکویی برازش اصلاح شده(AGFI) و شاخص برازندگی تطبیقی (CFI) و ریشه میانگین مربعات خطای برآورد(RMSEA) استفاده کرده است. آزمون برازش برای بررسی مدل نظری تحقیق صورت گرفت ، نتایج تحلیل و مقادیر شاخصهای برازش، نشان از برازش نسبتا خوب و معنیدار بودن مدل نیست. این بدان معنی است که دادههای نمونه مورد مطالعه مدل نظری ما را تایید نمیکنند لذا می بایست اصلاحاتی در مدل ایجاد نمود که این اصلاحات بر اساس پیشنهادات اصلاحی نرم افزار AMOS در قسمت شاخص های اصلاحی اعمال می گردد. اجرای دوباره ی نرم افزار و نتایج برازش مدل اصلاح شده ، نشان از برازش خوب و معنی دار بودن مدل است. این بدان معنی است که دادههای نمونه مورد مطالعه مدل اصلاح شده را تایید میکنند.
-
-
-
- - بحث و نتیجهگیری:
-
-
هدف از اجرای این پژوهش، بررسی همسویی استراتژیک فناوری اطلاعات و سازمان در شعب بانک ملی سراسر استان سمنان بوده است ، یافتههای این پژوهش با بهره گرفتن از روش معادلات ساختاری مورد بررسی قرار گرفت. با توجه به نتایج فرضیات تحقیق و مدل نظری ، بانک ملی استان سمنان در ناحیه ی استراتژی های فناوری اطلاعات نسبت به سایر نواحی میانگین کمتری دارد و این نشان دهنده ضعف سازمان در این ناحیه است. یعنی اینکه استراتژی های فناوری اطلاعات در این سازمان به درستی تدوین یا اجرا نشده است ،که این امر خود ناشی از ضعف در سه مولفه این ناحیه شامل دامنه فناوری اطلاعات ، مزیت های سیستمی و راهبری فناوری اطلاعات می باشد. ضعف دوم این سازمان درتناسب بین زیر ساخت فناوری اطلاعات با استراتژی های فناوری اطلاعات است. تمرکز تناسب استراتژی بر اولویت بندی تصمیم گیری های سازمان با توجه به منابع و زیر ساخت های آن در تعیین موقعیت سازمان در بازار نسبت به رقبا است. یکی از دلایل آن می تواند ضعف در ناحیه فناوری اطلاعات باشد. یکی دیگر از فرضیات تحقیق نتیجه آن مهم می باشد ، توانمندی بسیار زیاد سازمان در ناحیه زیر ساختهای فناوری اطلاعات و المان های آن شامل فرایندها،مهارتها و راهبری ساختار می باشد .که این امر ناشی از وجود سخت افزار ها ، نرم افزار ها ، اطلاعات ، بر نامههای کاریردی و برنامه های زیر ساختی ارتباطی است .سایر فرضیات و نتایج آن نشان دهنده یک تعادل مناسب در نواحی و ارتباط بین آنها می باشد.
با توجه به اهمیت تناسب استراتژیکی و یکپارچگی کاربردی، استفاده از مدل همسویی با در نظر گرفتن اثر متقابل ناحیه ها(با تمرکز بر سه ناحیه از چهار ناحیه در هر زمان)، به تناسب استراتژیکی و یکپارچگی اجازه می دهد که بطور همزمان اعمال شوند و دیدگاه های مدل همسویی استراتژیک را ایجاد کنند.(بربر،۱۹۹۵ ،۸۸؛ لوفتمن ،پاپ ، ۱۹۹۵). این دیدگاه ها در فصل دوم به طور مفصل توضیح داده شده اند. با توجه به مطالب ذکر شده درسطر های بالا و نتایج بدست آمده از فرضیات تحقیق در فصل چهارم دیدگاه نهایی همسویی برای بانک ملی استان سمنان زیر ساخت سازمان و فناوری اطلاعات در نظر گرفته شد،که در شکل(۵-۱)ترسیم شده است.
استراتژی فناوری اطلاعات
دامنه فناوری
راهبری فناوری اطلاعات
دامنه کسب و کار
راهبری کسب و کار
استراتژی کسب و کار
مزیت های رقابتی
مزیت های رقابتی
فرایندها
مهارت ها
زیر ساخت های فناوری اطلاعات
زیر ساخت و استراتژی
فناوری اطلاعات
راهبری ساختار
شکل ۵ – ۱ : دیدگاه نهایی همسویی برای بانک ملی استان سمنان زیر ساخت و استراتژی فناوری اطلاعات