کلیدواژهها به زبان فارسی: فاعل، ارتقا، انجماد، حالت، حرکت موضوع، حرکت غیرموضوع، پوچواژه
کلیدواژهها به زبان انگلیسی:
subject, raising, freezing, A-movement, A-bar movement, expletive
چکیده
الف) موضوع، طرح مسئله و اهداف: این پژوهش به موضوع ارتقا و انجماد فاعل در زبان فارسی میپردازد و در صدد است تا نحوۀ بازبینی مشخصۀ حرف تعریف و نوع حرکت فاعل بند پیرو به بند پایه را تبیین کند. هدف از انجام این تحقیق درک بهتر و بیشترِ نحو زبان فارسی است. با شناخت جایگاه و حرکت و دیگر مسائلِ مربوط به فاعل میتوان تحلیل بهتری از جایگاه عناصر دیگر جمله و تعامل فاعل با این عناصر نیز بهدست آورد.
ب) مبانی نظری، شامل چهارچوب نظری، پرسش تحقیق و فرضیه: چهارچوب نظری این پژوهش برنامۀ کمینهگرای چامسکی (۲۰۰۰) است و پرسشهای آن شامل این موارد است: نحوۀ بازبینی مشخصۀ حرف تعریف، نوع حرکت فاعل بند پیرو به بند پایه، و نحوۀ بازبینی مشخصه های تعبیرناپذیر هسته زمان بند پایه در ساختهای ارتقایی و ساختهایی که در آنها محمول بند پایه مجهول است و عواملی که باعث ایجاد محدودیت در حرکت فاعل بند پیرو به بند پایه است. در این پژوهش فرض بر این است که حرکت موضوع فاعل از مشخصگر گروه فعلی پوستهای به مشخصگر گروه زمان مشخصه حرف تعریف هستۀ زمان را بازبینی میکند، فاعل بند پیرو در صورت حرکت به بند پایه تحت فرایند حرکت غیرموضوع جابهجا میشود، پوچواژه پنهان در مشخصگر گروه زمان بند پایه در ساختارهای ارتقایی و ساختهایی که در آنها محمول بند پایه مجهول است گروه هدف برای عنصر کاونده است و نوع محمول بند پایه از لحاظ گذرا، مجهول و نامفعولی بودن محدودیتهایی را بر حرکت غیرموضوع فاعل بند پیرو به بند پایه اعمال میکند.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت nefo.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
پ) روش تحقیق شامل جامعۀ مورد تحقیق و روش تحلیل داده ها: روش این پژوهش از نوع کتابخانهای است. قضاوت دربارۀ (نا)دستوری بودن شاهدهای زبانی برمبنای شم زبانی نگارنده و شم زبانی چند گویشور دیگر انجام میگیرد.
ت) یافته های تحقیق: حرکت موضوع فاعل بهمنظور بازبینی مشخصۀ حرف تعریف، حرکت غیرموضوع فاعل بند پیرو به بند پایه، حضور پوچواژۀ پنهان در بند پایه در ساختارهای ارتقایی و ساختهایی که در آنها محمول بند پایه مجهول است، و نوع محمول بند پایه عامل نوع محدویت حرکت غیرموضوع فاعل بند پیرو به بند پایه.
نتیجهگیری و پیشنهادها: ساختارهای فاقد فعل نمیتوانند مبنایی برای نحوۀ بازبینی مشخصۀ حرف تعریف باشند. با استناد به اصل انجماد فاعل بند پیرو تحت فرایند حرکت غیرموضوع به بند پایه حرکت میکند، در نتیجه پوچواژۀ پنهان در بند پایه در ساختارهای ارتقایی و ساختهایی که در آنها محمول بند پایه مجهول است مشخصۀ حرف تعریف زمان بند پایه را بازبینی میکند و نوع محمول بند پایه مشخصکنندۀ نوع محدودیت حرکت غیرموضوع فاعل بند پیرو به بند پایه است. چه معیارهایی را میتوان ارائه کرد تا محل قرار گرفتن فاعل بند پیرو در جایگاه مبتدا یا کانون مشخص شود.
صحت اطلاعات مندرج در این فرم براساس محتوای پایان نامه و ضوابط مندرج در فرم را گواهی مینماییم.
نام استاد راهنما:
سمت علمی:
رئیس کتابخانه: نام دانشکده:
تقدیم به پدر و مادر مهربانم و استادان گرانقدرم
چکیده
پایاننامۀ حاضر پژوهشی است پیرامون فرایند بازبینی مشخصۀ حرف تعریف، نوع حرکت فاعل بند پیرو به بند پایه و محدودیتهای حاکم بر این حرکت و موضوع پوچواژۀ پنهان در چهارچوب برنامۀ کمینهگرا. دو دیدگاه دربارۀ نحوۀ بازبینی مشخصۀ حرف تعریف اتخاذ شدهاست؛ یک دیدگاه مبتنی بر تصریف و دیگری مبتنی بر حرکت فاعل از مشخصگر گروه فعلی پوستهای به مشخصگر گروه زمان است. در این پژوهش با ارائه شواهدی استدلال میکنیم که ساختارهایی که برخی زبانشناسان آنها را فاقد فاعل میدانند نمیتواند مبنایی باشد تا براساس آن استدلال شود تصریف مشخصۀ حرف تعریف را بازبینی میکند. با استدلالی سلبی و با توجه به ترتیب خطی زبان فارسی نشان میدهیم که حرکت موضوع فاعل از مشخصگر گروه فعلی پوستهای به مشخصگر گروه زمان مشخصۀ یادشده را بازبینی میکند. در ارتباط با حرکت فاعل بند پیرو به بند پایه نیز دو رویکرد متفاوت در نظر گرفته شدهاست. با توجه به اصل انجماد، استدلال میکنیم که حرکت یادشده حرکتی غیرموضوعی است؛ زیرا فاعل بند پیرو پس از بازبینی مشخصۀ حالت خود نسبت به فرایندهای نحوی غیرفعال میشود، ازاینرو، فاعل بند پیرو به جایگاهی فراتر از گروه زمان بند پایه به منظور مبتداسازی یا خوانش تأکیدی حرکت میکند. همچنین نشان میدهیم که فرض حرکت غیرموضوع فاعل بند پیرو به بند پایه و در نظر نگرفتن پوچواژۀ پنهان منجر به ساقط شدن اشتقاق در برخی ساختها میشود. سپس به محدودیتهایی اعمالشده بر حرکت یادشده اشاره میشود. بررسیهای انجامشده حاکی از آن هستند که برمبنای گرههای تحدید نمیتوان رفتار متفاوت فاعل در حرکت غیرموضوع بند پیرو به بند پایه را تبیین کرد. شواهد نشان میدهند که نوع محمول بند پایه از لحاظ نامفعولی، گذرا و مجهول بودن محدودیتهایی را بر حرکت غیرموضوع یادشده اعمال میکند و منجر به رفتارهای متفاوت فاعل میشود. محمول نامفعولی بند پایه حرکت غیرموضوع فاعل بند پیرو را بدون تظاهر پساضافۀ «را» ایجاب میکند. درست برعکس محمولهای نامفعولی، محمولهای گذرای بند پایه حرکت غیرموضوع گروههای حرف تعریف فاعلی بند پیرو را با تظاهر پس اضافۀ «را» ممکن میکند. درصورتیکه محمول بند پایه مجهول باشد، از حرکت غیرموضوع فاعل بند پیرو به بند پایه با تظاهر یافتن یا تظاهر نیافتن پساضافۀ «را» جلوگیری میشود ( و یا با یک مکث پس از فاعل جابهجا شده باعث نشانداری بسیار بالای جمله میشود).
کلیدواژهها: فاعل، ارتقا، انجماد، حالت، حرکت موضوع، حرکت غیرموضوع، پوچواژه
فهرست
فصل اول: کلیات پژوهش
عنوان صفحه
۱ـ۱ـ مقدمه ۲
۱ـ۲ـ بیان مسئله ۲
۱ـ۳ـ پرسشهای پژوهش ۳
۱ـ۴ـ فرضیههای پژوهش ۳
۱ـ۵ـ هدفهای پژوهش ۴
۱ـ۶ـ روش تحقیق و گردآوری دادهها ۴
۱ـ۷ـ ساختار پایاننامه ۴
فصل دوم: مروری بر مطالعات پیشین
۲ـ۱ـ مقدمه ۶
۲ـ۲ـ مروری بر مطالعات پیشین در زبان فارسی ۶
کریمی ۶
انوشه ۱۱
۲ـ۳ـ مروری بر مطالعات پیشین در زبان انگلیسی ۲۳
ردفورد ۲۳
اجر ۲۶
هورنشتاین ۳۱