خشکسالی متوسط
۱- تا ۱.۹۹-
خشکسالی شدید
۲- تا ۲.۹۹-
خشکسالی خیلی شدید
۳- و کمتر
۲-۵-۴- روش های تحلیل سینوپتیکی
مطالعه در آب و هواشناسی دینامیکی رخداد خشکسالی، توجه زیادی را بخود جلب نکرده است .در این زمینه تانهیل[۷] (درسابرمانیام،۱۹۶۷،۲۵) توزیع بارندگی برروی ایالات متحده را بوسیله مرجع قرار دادن سیستم پرفشار اقیانوس اطلس مطالعه نموده است. به نظر وی این عامل بطور وسیعی مقدار باران آمریکا را تحت کنترل خود دارد. بوند[۸] (۱۹۶۰) نیز تحلیلهای خشکسالی را در آمریکای شمالی با مرجع قراردادن ویژگیهای گردش عمومی ناحیه عنوان نموده است. وی دریافت که گردشهای آنتی سیکلونی در مناطق معتدل نیمکره شمالی وجنوبی بطور مستقیم درجریان هوا و وقوع خشکسالی اثرمیگذارد.
براور و کاواس[۹](۱۹۹۱) به بررسی شرایط سینوپتیکی و فیزیکی خشکسالی دریک منطقه مفروض پرداختهاند. نتایج بررسیهای آنها نیز نشان می دهد که رخداد این پدیده در رابطه مستقیم با گردش عمومی جو و نحوه استقرار مراکز فشار میباشد.
۲-۵-۵- روش های سنجش از دور
بطورکلی سنجش از دور ابزارهای فیزیکی را ایجاد می کند که اندازه گیری تشعشع خالص را امکان پذیرمیسازد و از این رو وسیله مستقلی را برای ارزیابی قابلیت دسترسی رطوبت بیلان انرژی بوجود می آورد.در این نوع بررسی پوشش های گیاهی عامل مفید و مهمی برای شناسائی خشکسالی کشاورزی محسوب می شود. بطور قطع هرگونه تغییری در پوشش های گیاهی که ناشی از رخداد خشکسالی باشد در تصاویر ماهوارهای بخوبی مشخص میگردد.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت nefo.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
آپارائو و همکاران از طریق داده های انرژی خورشیدی در باند مرئی(VIS)و تشعشع خورشیدی در باند مادون قرمز نزدیک (NIR) شاخصی را به ترتیب زیر برای محاسبه خشکسالی در نظر گرفتهاند.
فرمول(۲-۶)
نتایج بدست آمده از مقایسه این روش با روش تحلیل آب وهوایی، تطابق بسیارخوبی را نشان میدهد. با توجه به اینکه تحلیل خشکسالی با این روش مستلزم وجود تصاویر رقومی ابزارهای تفسیرکننده آن است و تهیه آن همواره با مشکلات خاصی روبرو میباشد، در کشورهای جهان سوم توسعه چندانی نیافته است(فرج زاده اصل،۱۳۷۴).جدول(۲-۷) لیست برخی از شاخص های خشکسالی را نشان میدهد.
جدول (۲-۷): لیست برخی از شاخص های خشکسالی(پورمحمدی و همکاران ۱۳۸۷)
نام شاخص
علامت اختصاری
ارائه دهنده
سال ارائه
مقیاس زمانی
فاکتورهای مؤثر در تعیین شاخص
شاخص شدت خشکسالی پالمر
PDSI
Palmer
۱۹۶۵
ماهیانه
دما-بارش-رواناب-تبخیروتعرق-رطوبت خاک
شاخص ذخیره آب سطحی
SWSI
Shafer
Decman
۱۹۸۲
ماهیانه
بارش وپوشش برف
شاخص درصدی از نرمال
PN