پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از لحاظ نحوهی گردآوری داده ها میدانی، از جهت ابزار، پرسشنامهای و یک تحقیق توصیفی از نوع همبستگی است زیرا در آن به بررسی رابطه بین متغیرهای طراحی شغل و عملکرد شغلی کارکنان پرداخته شده است. تحقیقات همبستگی شامل کلیه تحقیقاتی است که در آنها سعی میشود رابطه بین متغیرهای مختلف با بهره گرفتن از ضریب همبستگی، کشف یا تعیین شود. هدف روش تحقیق همبستگی مطالعه حدود تغییرات یک یا چند متغیر با حدود تغییرات یک یا چند متغیر دیگر است. بنابراین تحقیق همبستگی روشی است که در آن پژوهشگر بدون دخل و تصرف در متغیرها، صرفا رابطه همزمان آنها را بررسی میکند. مزیت عمدهی این روش این است که به محقق اجازه میدهد متغیرهای زیادی را اندازه گیری کند و هم زمان همبستگی درونی بین آنها را محاسبه نماید (دلاور،۱۳۸۸).
( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
۳-۳٫ جامعه آماری
جامعه آماری به کل گروه افراد، وقایع ، یا چیزهائی اشاره دارد که محقق می خواهد درباره آنها به تحقیق بپردازد(سکاران ۱۳۸۲؛۲۹۴). جامعه آماری پژوهش حاضر را نیز، کلیه مدیران و کارشناسان دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساوه تشکیل داده اند تعداد آنها طبق گزارش دانشگاه برابر با ۴۰۳ نفر می باشد.
۳-۴٫ نمونه و روش نمونه گیری
نمونه گروه کوچکتری از جامعه است که برای مشاهده و تجزیه و تحلیل انتخاب شده است.(جان بست ،۱۳۶۶؛۹۹). نمونه برداری فرایند انتخاب کردن تعداد کافی از میان اعضای جامعه آماری است به طوری که با مطالعه گروه نمونه و فهمیدن خصوصیات و ویژگیهای آزمودنی های گروه نمونه قادر خواهیم بود این خصوصیات یا ویژگیها را به اعضای جامعه آماری تعمیم دهیم (سکاران ۱۳۸۱،۲۹۶).
در پژوهش حاضر نیز با توجه به اینکه جامعه مورد نظر در یک طیف طبقهبندی شده ای قرار دارد نمونه ای به تعداد ۱۳۲ نفر بر حسب فرمول کوکران و به روش نمونه گیری تصادفی به شرح زیر انتخاب شد:
از بین این تعدا ۷ پرسشنامه به دلیل ناقص بودن حذف و نمونه نهایی به تعداد ۱۲۵ نفر گردید
۳-۵٫ ابزارهای گردآوری اطلاعات
در پژوهش حاضر جهت جمع آوری اطلاعات مورد نیاز، از دو پرسشنامه به شرح زیر استفاده شد:
-
- پرسشنامه عملکرد شغلی: این پرسشنامه که توسط صالحی(۱۳۸۲) طراحی شده است، شامل ۱۵ سوال با درجه بندی لیکرت از همیشه تا به ندرت می باشد. نمره گذاری گویه ها به گونه ای است که به گزینه به ندرت نمره ۱، گاهی، نمره ۲، اغلب، نمره ۳ و گزینه همیشه نمره ۴ تعلق می گیرد، بنابراین حداقل نمره آزمودنی ها در این پرسشنامه ۱۵ و حداکثر ۶۰ خواهد بود. نمره بالا در این پرسشنامه نشان دهنده عملکرد بالای شغلی افراد است.
-
- پرسشنامه طراحی شغل: این پرسشنامه توسط محقق و بر اساس مبانی نظری پژوهش تنظیم شده است. ۱۵ گویه پرسشنامه با درجه بندی ۵ درجه ای لیکرت در برگیرنده دو زیر مقیاس شرح شغل و شرایط احراز شغل می باشد، به طوری ۵ سوال پرسشنامه اطلاعات مربوط به شرح شغل و ۱۰ سوال نیز اطلاعات مربوط به شرایط احراز شغل را مورد ارزیابی قرار می دهد. برای نمره گذاری پرسشنامه، به گزینه خیلی کم، نمره ۱، کم، نمره ۲، متوسط، نمره ۳، زیاد، نمره ۴ و گزینه خیلی زیاد، نمره ۵ اختصاص داده می شود.
۳-۶٫ روایی و پایایی آزمون
۳-۶-۱٫ روائی: منظور از روایی آن است که آزمون در عمل تا چه اندازه صفاتی را که برای اندازه گیری آنها طرح ریزی شده است اندازه می گیرد یا بطور اخص به آن صفات مربوط می شود. روایی محتوایی نشان می دهد که نمونه هایی از مجموعه دانش ها, نگرش ها و مهارت هایی که انتظار می رود کارکنان بر آن تسلط داشته باشد، با چه دقتی در آزمون گنجانده شده است (جان بست, ترجمه پاشا شریفی و طالقانی، ۱۳۸۶، ص ۲۶۲) . روایی محنوایی و سازه ای هر دو پرسش نامه به تأیید متخصصین موضوعی رسید.
۳-۶-۲٫ پایائی: پایایی یک وسیله اندازه گیری، به دقت آن اشاره می کند. یک آزمون در صورتی دارای پایایی است که اگر آن را در یک فاصله زمانی کوتاه چندین بار به گروه واحدی از افراد بدهیم نتایج حاصل نزدیک به هم باشند (سیف،۱۳۸۷،ص ۴۰۹). پایایی پرسشنامه عملکرد شغلی توسطه صالحی(۱۳۸۲) با بهره گرفتن از روش دو نیمه کردن برابر با ۷۸/۰ برآورد شده است. در این پژوهش نیز پایایی پرسشامه عملکرد شغلی توسط ضریب آلفای کرونباخ برابر با ۸۷/۰ بدست آمد. هچنین جهت بررسی پایایی پرسشنامه طراحی شغل، بعد از تنظیم پرسشنامه و تائید اساتید راهنما و مشاور، روی ۳۰ نفر از افراد جامعه آماری اجرا، و داده های حاصل با بهره گرفتن از ضریب آلفای کرونباخ محاسبه گردید که این ضریب برای مولفه شرح شغل برابر با ۷۳/۰ و برای شرایط احراز شغل برابر با ۸۶/۰ برآورد گردید.
۳-۷٫ روش اجرای پژوهش
در پژوهش حاضر پس از اخذ مجوز جهت اجرای پرسشنامه ها و انتخاب گروه نمونه، پرسشنامه های طراحی شغل و عملکرد شغلی بر روی آزمودنی ها به اجرا در آمد. سپس پرسشنامه ها جمع آوری و مورد نمره گذاری قرار گرفت در نهایت داده ها با بهره گرفتن از نرم افزار spss شماره ۱۵ مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.
۳-۸٫ روش تجزیه و تحلیل اطلاعات
تجزیه و تحلیل داده های با استفاده نرم افزار رایانه ای spss نسخه ی ۱۵ در دو بخش توصیفی و استنباطی انجام گرفته است در بخش توصیفی از روش های آماری توصیفی ( شاخص های مرکزی و پراکندگی و نمودارهاو در بخش استنباطی از مدلهای آماری همبستگی و رگرسیون چند متغیره استفاده شد.
فصل چهارم
تجزیه و تحلیل یافته ها
۴-۱٫ مقدمه
همان طور که در فصل سوم نیز بیان شد جامعه آماری پژوهش حاضر را کلیه مدیران و کارشناسان دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساوه تشکیل می دهند که از این جامعه، نمونه ای ۱۳۲نفری انتخاب شده و داده های مورد نیاز پژوهش از طریق پرسشنامه های “عملکرد شغلی"و “طراحی شغل"،جمع آوری شد. اطلاعات، پس از جمع آوری با بهره گرفتن از آمار توصیفی(شامل شاخص های مرکزی، پراکندگی و نمودارها) و آمار استنباطی (ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندمتغیره) با نرم افزار spss در سه بخش: ۱٫ توصیف ویژگی های جمعیت شناختی، ۲٫ توصیف متغیرهای پژوهش و ۳٫ تحلیل استنباطی مورد تجزیه و تحزیه و تحلیل قرار گرفت. لازم به ذکر است که تعداد ۷ پرسشنامه به دلیل ناقص بودن کنار گذاشته شده و عملیات آماری روی ۱۲۵ نفر از افراد گروه نمونه انجام پذیرفت
۴-۲٫ توصیف ویژگی های جمعیت شناختی
در این بخش اطلاعاتی جمعیت شناختی مانند جنس، وضعیت تاهل، سطح تحصیلات و سابقه خدمت ۱۲۵ نفر از آزمودنی ها توصیف می گردد
۴-۲-۱٫ جنس
جدول ۴-۱٫ توزیع فراوانی آزمودنی ها بر اساس جنس
جنس | فراوانی | درصد |
مرد زن |
۹۴ ۳۱ |
۲/۷۵ ۸/۲۴ |
کل | ۱۲۵ | ۱۰۰ |
بر اساس اطلاعات جدول بالا، ۲/۷۵ درصد از افراد گروه نمونه را “مدیران و کارشناسان مرد” تشکیل می دهند. این رقم در مورد آزمودنی های زن به ۸/۲۴ درصد کاهش یافته است. این نتایج را می توان در نمودار ستونی زیر نیز مشاهده کرد