۳۹
آیا جراح، تیم بیهوشی و پرستار توصیه های لازم جهت بیمار را برای اتاق بهبودی مربوطه نموده اند؟
( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
(۱/۱)۲
(۸/۲)۵
(۱/۹۶)۱۷۲
۲۶/۰±۹۵/۱
۱۷۹
۴۰
آیا جراح، تیم بیهوشی و پرستار توصیه های لازم جهت بیمار را برای بخش مربوطه نموده اند؟
(۶/۰)۱
(۹/۳)۷
(۵/۹۵)۱۷۱
۲۴/۰±۹۵/۱
۱۷۹
جدول۱۷-۴) سوالات قبل از بستن محل عمل جراحی (Sign Out)
همانطور که از جدول صفحه قبل بر می آید، در مرحله قبل از بستن محل عمل جراحی (Sign Out) بیشترین جواب های مثبت در بیانیه های مربوط به: تائید نام و فرایند انجام شده بر روی بیمار توسط پرستار و تیم جراحی و تائید شرایط انتقال بیمار به اتاق بهبودی توسط تیم جراحی می باشد یعنی توجه به ایمنی بیمار در اتاق های عمل نسبتا” خوب است.
پنجم
بحث و نتیجه گیری
نتیجه گیری نهائی
کاربرد یافته ها در پرستاری
پیشنهاد برای مطالعات بعدی
بحث و نتیجه گیری
مقدمه
این فصل شامل بحث و بررسی یافته ها، نتیجه گیری نهائی، پیشنهادات برای پژوهش های بعدی و کاربرد یافته ها در پرستاری می باشد. در این مطالعه به منظور دستیابی به هدف کلی پژوهش تحقیقی بصورت توصیفی انجام گرفت.
تجزیه و تحلیل یافته ها:
این مطالعه با هدف بررسی دیدگاه و عملکرد پرسنل اتاق های عمل در مورد ایمنی بیمار در مراکز آموزشی- درمانی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی تبریز صورت گرفت.
نتایج بررسی در رابطه به سن پرستاران نشان داد که اکثر پرستاران اتاق عمل در گروه سنی ۵۴-۲۰ سال بوده و میانگین سنی آنها ۹۲/۳۴ و انحراف معیار ۹۲/۷ بود. از نظر جنسیت، بیشتر پرستاران اتاق های عمل شرکت کننده در این مطالعه، زن و مجرد بودند. اکثر پرستاران اتاق های عمل دارای مدرک کارشناسی پرستاری بوده و مشغول بکار در اتاق های عمل بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی تبریز بودند و از نظر سابقه کاری، میانگین سایقه کاری پرستاران اتاق عمل ۱۰-۶ سال بود.
میانگین و انحراف معیار سنی برابر (۹۲/۷)۹۲/۳۴ بود و حدوداً (۳۶%) پرسنل در بیمارستان امامرضا (ع) مشغول به کار بودند و حدود نیمی از آنها از نظر وضعیت استخدامی از نوع پیمانی بودند و بیش از نیمی از پرسنل مورد مطالعه با (۵۹%) زن بودند و از نظر وضعیت تاهل دو سوم از آنها متاهل میباشد. و از نظر شیفت کاری تقریباً نیمی از آنها (۵۲%) دارای شیفت ترکیبی بودند و از نظر سابقه کاری بیشتر سابقه کار در محدوده ۱۰-۶ سال بود و میانگین کلی فرهنگ ایمنی بیماران (۰۶/۰) بود که در حد متوسط به بالا بود.
بر اساس آزمونهای آماری ضریب همبستگی (اسپیرومن رو، من ویتنی و کروس کال والیس) ارتباط آماری معنیداری بین سن، نوع استخدام، شیفت کاری، سابقه کار وجود داشت (۰۵/۰P<).
در مطالعه حاضر اغلب پرسنل را زنان تشکیل داده و میانگین سنی آنان (۹۲/۷)۹۲/۳۴ بود و در مطالعه حاضر سطح فرهنگ ایمنی بیمار در حد متوسط به بالا بود که با مطالعه جانقربانی و همکارانش در سال ۱۳۹۰ طی تحقیق و مطالعهای به روش توصیفی- مقطعی که در زمینه “ارزیابی وضعیت ایمنی اتاق های عمل بیمارستان شهید بهشتی تهران بر اساس استانداردهای بیمارستان دوستدار ایمنی” انجام دادند. میانگین امتیاز وضعیت کلی ایمنی ۳۶/۰±۷۱/۰ بوده و عملکرد خوب مدیران و پرسنل اتاقهای عمل را نشان میدهد که تقریباً با مطالعه حاضر همخوانی دارد.
هدف اول: تعیین دیدگاه پرسنل اتاق عمل در مورد فرهنگ ایمنی بیماران در اتاقهای عمل مراکز آموزشی و درمانی تبریز
در ارتباط با هدف اول پژوهش، نتایج نشان داد که با توجه به اهمیت بیانیه های پرسشنامه، اگر چه در برخی موارد پرستاران دیدگاه منفی به رعایت ایمنی بیماران داشتند، اما در کل نگرش آنها به مقوله ایمنی ، مثبت بوده است.
مرور کلی مطالعات منتشر شده در زمینه ایمنی بیمار در جوامع غربی در سه دهه اخیر که طی آن دیدگاه های کادر درمانی با یکدیگر مقایسه شده اند، اگرچه بیانگر وجود چالش هائی در این خصوص می باشد ولی حاکی از دیدگاه مثبت در این رابطه می باشدکه با یافته های مطالعه ما تقریبا” همخوانی دارد.
همانگونه که از جداول ۲-۴) فصل ۴ مشخص است، بیشترین نگرش مثبت پرستاران اتاق های عمل مربوط به بیانیه های: “ما تمام تلاش خود را برای ارتقاء ایمنی بیمار انجام می دهیم” و ” کارکنان در این بخش به همدیگر کمک میکنند” و"زمانی که انجام کار فراوان با سرعت زیاد ضرورت مییابد، پرسنل به صورت تیمی امور محوله را انجام میدهند"، می باشد. آنگونه که از بیانیه های فوق بر می آید، آگاهی پرستاران برای کار تیمی و ارتقاء ایمنی بیماران، خوب بوده و پرستاران اتاق های عمل علاقه مند به ارتقاء ایمنی بیمار و انجام
کار تیمی هستند. ایمنی بیمار در اتاق های عمل بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی تبریز، از دیدگاه پرستاران اتاق های عمل، در حد قابل قبول می باشد.
همانگونه که از جداول۳-۴) فصل۴ مشخص است، بیشترین نگرش مثبت پرستاران اتاق های عمل مربوط به بیانیه های: “مسئول من پیشنهاد کارکنان را برای بهبود کیفیت ایمنی بیمار با دقت بررسی می کند"(موافقم، کاملا” موافقم) و “مسئول من هنگامی که بداند فردی اقدامی مطابق باروش های مقرر ایمنی بیمار انجام داده است او را تحسین می کند"(موافقم، کاملا” موافقم) می باشد و در قسمت ” مسئول من مسائل مرتبط با ایمنی بیمار را که به کرات اتفاق می افتد، نادیده می گیرد” (کاملا” مخالفم) می باشد و این بدان معنی است که مسئولین اتاق های عمل به مقوله ایمنی بیمار با دید مثبت بیشتری می نگرند و این شاید ناشی از اهمیت دادن به مباحث ایمنی بیمار و اجرای حاکمیت بالینی است.
طبق منشور حقوق بیمار، هر بیمار حق دارد از بهترین امکانات و بهترین نوع درمان بهره مند باشد. پیچیده ترین نوع کاردرمانی جراحی است و بااین وجود بیمار حق داشتن محیطی امن و جراحی ایمن را دارد(۳). فلاین و همکارانش بررسی با عنوان” ارزیابی نگرش های اعضای یک تیم جراحی را در مورد ایمنی و کارگروهی در عرصه جراحی” در اسکاتلند به این امر اشاره کردند که زمینه یابی های رفتاری می تواند اطلاعات تشخیصی مفیدی در رابطه با رفتار و ایمنی در واحدهای جراحی فراهم کند(۸).
نتایج این محور با مطالعه عبدی و همکاران (۱۳۹۰) با عنوان « برداشت کارکنان از فرهنگ ایمنی بیمار در بیمارستان های منتخب دانشگاه علوم پزشکی تهران » همخوانی دارد.در این مطالعه چهار بعد پیامدهای وجود فرهنگ ایمنی در سازمان را مورد بررسی قرار دادند. یافته های پژوهش نشان داد که امتیاز فرهنگ ایمنی بیمار در هر ده بعد فرهنگ ایمنی و دو بعد پیامدهای وجود فرهنگ ایمنی در حد متوسط – خوب است (۶۶).
Cooper توضیح می دهدکه اساسی ترین مانع برای بهبود ایمنی مراقبت از بیمار، فرهنگ ایمنی سازمان های مراقبت ازسلامت می باشد(۱۰۰) و یک فرهنگ ایمنی سازنده شرط کلیدی برای بهبود ایمنی بیمار است(۳۶).
در مطالعه دیگری که توسط عبادی فرد آذر و همکاران برای تعیین فرهنگ ایمنی بیماران در بیمارستان های منتخب دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام شد بعد کار تیمی درون واحدهای بیمارستان بیشترین مقدار امتیاز و بعد پاسخ غیر تنبیهی به خطاها پایین ترین مقدار امتیاز را در میان ابعاد مختلف به خود اختصاص دادند(۱۰۱).
در مطالعه بقایی و همکاران برای بررسی وضعیت فرهنگ ایمنی بیمار در مراکز آموزشی درمانی دانشگاه علوم پزشکی ارومیه نتایج نشان داد که حیطه کار تیمی درون واحدها نقطه قوت و حیطه های پاسخ غیر تنبیهی به اشتباهات، مسائل کاری مربوط به کارکنان، فراوانی گزارش دهی وقایع، باز بودن مجاری ارتباطی و حمایت مدیریت از ایمنی بیمار نقاط نیازمند بهبود در زمینه فرهنگ ایمنی بیمارستان های تحت مطالعه می باشد(۱۰۲).
نتایج مطالعه El-Jardali و همکاران برای تعیین فرهنگ ایمنی بیمار در بیمارستان های لبنان نیز مشابه نتایج مطالعه حاضر بود و کار تیمی در بخش ها، یادگیری سازمانی و بهبود مداوم از ابعاد دارای بالاترین نمره فرهنگ ایمنی بودند ابعاد با کمترین نمره عبارت از انتقال بیمار در بیمارستان و تبادل اطلاعات مربوط به فیمابین واحدها، مسائل مربوط به کارکنان و پاسخ غیر تنبیهی به خطاها بودند و بیش از ۷۰% پاسخگویان درجه عالی یا خیلی خوب را به فرهنگ ایمنی بیمار اختصاص دادند(۱۰۳).
درمطالعه Noordو همکاران که در زمینه فرهنگ ایمنی بیمار در بخش های اورژانس هلند انجام شد پاسخگویان کارتیمی درون بخش اورژانس و ارتباطات باز را بهترین ابعاد ایمنی بیمار ارزیابی نمودند(۱۰۴).
در مطالعه Alahmadi که برای ارزیابی فرهنگ ایمنی۱۶ بیمارستان دولتی و خصوصی عربستان سعودی انجام شد نقاط قوت فرهنگ ایمنی یادگیری سازمانی و بهبود مداوم، باز خورد و ارتباطات در زمینه خطاها، و نقاط ضعف فرهنگ ایمنی عبارت بودند از تناوب گزارش دهی، پاسخ غیرتنبیهی به خطاها، مسائل مربوط به کارکنان و کارتیمی در درون واحدهای بیمارستان۶۰% از پاسخگویان درجه ایمنی بیمارستان را عالی و
خیلی خوب،۳۳ % قابل قبول۷% ضعیف ارزیابی کردند۴۳ % درطی یک سال گذشته حادثه ای را گزارش ندادند و۳۰ %یک الی۲ گزارش ارائه نموده اند(۱۰۵).
براساس منشور حقوق بیماران، آگاهی پرسنل از حقوق بیمار و مسائلی همچون استقلال و رضایت آگاهانه در اتخاذ تصمیمات مربوط به مراقبت درمانی بیماران در اجرای صحیح و دقیق ایمنی بیماران ضروری می باشد. برخی از یافته های بقایی و همکاران با یافته های مطالعه حاضر همگن بوده و موید نیاز پرسنل درمانی به آموزش های لازم در زمینه ایمنی بیمار است(۱۰۲).