انتخاب شده است که در آن p، براورد نسبت صفت متغیر با بهره گرفتن از مطالعات قبلی وq =1-p
است و در سطح اطمینان ۹۵/۰، بر آورد شده است. ضمنا اشتباه مجاز نسبت یاد شده، ۰۸/۰ اختیار شده است(۳۲). و حجم جامعه با توجه به تحقیقات قبلی (صارمی، ۱۳۸۲ ) ۵۰۰ N= فرض شده است.
در این صورت:
چون تعداد نمونه (n) بدست امده از فرمول، نسبت به حجم جامعه (N)، کوچک میباشد، حجم نمونه محاسبه شده به عنوان نمونه نهایی مورد نظر قرار میگیرد. در غیر اینصورت تعداد نمونه را نامیدیم و با بهره گرفتن از رابطه تعداد نمونه را برای حجم نهایی تعدیل کردیم:
( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
که در این رابطه، حجم نمونه است که باید تعدیل میشد. در نهایت:
بدست آمد.
متغییرهای پژوهش:
متغییرمستقل: اختلال اعتیاد به اینترنت
متغییروابسته: بهداشت روان و اختلال روانی
۱-جسمانی سازی
۲-وسواس-اجبار
۳-حساسیت در روابط بین فردی
۴-افسردگی
۵-اضطراب
۶-حالات پارانوئیدی
۷-خصومت و پرخاشگری
۸-حالات سایکوتیک
۹-فوبیا
معرفی ابزارهای پژوهش:
۱-پرسشنامه اختلال اعتیاد به اینترنت Young
(Internet Addiction Scale= IAS)
در DSM-IV معیار مناسبی برای تشخیص این اختلال وجود ندارد و نزدیک ترین معیار، قمار بازی بیمار گونه است که شبیه به ماهیت مرضی استفاده از اینترنت است. (۱۹۹۹(Young
با بهره گرفتن از این معیار، اعتیاد به اینترنت میتواند به عنوان یک اختلال تکانه در نظر گرفته شود که نیازی به استفاده از دارو ندارد.
مقیاس اعتیاد به اینترنت یک ابزار ۸ سوالی است که برای سنجیدن میزان و شدت اعتیاد به اینترنت به آسانی با دادن نمره یک به تمام پاسخهای “بله” و جمع کردن کل پاسخ سوالات بدست می اید. نمره ۵ بر اساس معیار قمار بازی مرضی به عنوان نقطه برش در نظر گرفته شده است. (۳)
۲- پرسشنامه SCL-90-R:
این آزمون عبارتست از یک فهرست علائم روانی گزارش از خود ۹۰ سوالی که توسط بیماران جسمی و روانی منعکس میشود. شرح اولیه این آزمون توسط Derogatis وهمکاران در سال ۱۹۹۳ معرفی شد.
این پرسشنامه در حال حاضر یکی از پر استفاده ترین پرسشنامه های تشخیصی روانپزشکی در آمریکا میباشد و علاوه بر استفاده بر روی بیماران روانی در مورد معتادین به الکل و مواد مخدر، بیماران سرطانی، مبتلایان به نارسایی قلبی، ناتواناییهای جنسی، بیماران با ناراحتی های شدید جسمی، افراد نیازمند به مشاوره وهمچنین به عنوان وسیله تشخیص افراد سالم از بیمار، با موفقیت به کار گرفته شده است.
هر یک از سوالات این آزمون از یک طیف ۵ نقطه ای میزان ناراحتی (۴-۰) که از"هیچ” تا “به شدت” میباشد، تشکیل شده است.
داشتن مهارت خواند ن تا سطح کلاس ششم برای پاسخ دادن به پرسش های این چک لیست کافی است. این آزمون را میتوان برای افراد حداقل ۱۳ سال به بالا به کار برد.
این پرسشنامه در مورد بیماران روان پریش، افراد دچار ضایعات عضوی مغزی و عقبماندههای ذهنی معتبر نمیباشد.
نمرههای بدست آمده از SCL-90-Rبر روی صفحه نیمرخی که بیانگر ۹ بعد از علائم بیماری و ۳ شاخص کلی است منتقل میشود. هر مقیاس دارای میانگین ۵۰ و انحراف معیار ۱۰ است.
در زیر به ۹ بعد علائم اولیه اشاره میشود:
۱-جسمانی سازی(Somatization):
که ناشی از درک نارسایی های جسمانی است شامل: شکایت از دستگاه های قلب و عروق، گوارش، تنفس و دستگاه های دیگری که سیستم عصبی خود مختار نقش واسطهای زیادی در آنها دارند. سردردها وناراحتی های عضلانی، تهوع، گرفتگی گلو و… همگی اجزا این تعریف هستند.
۲-وسواس و اجبار(Obsessive-compulsive):
تمرکز این بخش در افکار و اعمالی است که از طرف خود فرد به طور مقاومت ناپذیر و بر گشت نا پذیر انجام میگیرد ولی طبیعت این اعمال نا خواسته است. اعمال و تجربیاتی که بطور کلی با آگاهی انجام می پذیرند نیز در این بخش گنجانده شدهاند. این علائم شامل اشکال در به یاد آوردن مطالب اشکال در تصمیم گیری، اجبار به تکرار یک کار مثلا شمردن و.. . میشود.
۳-حساسیت روابط بین فردی(Interpersonal sensivity):
منعکس کننده احساس بی کفایتی و حقارت بویژه در مقایسه با افراد دیگر میباشد. از ابرازات ویژه این سندرم احساس ناراحتی از خود، احساس ناراحتی و خجالت بخصوص در موقع برخوردهای مقابل و زودرنج بودن میباشد. علاوه بر آن افرادی که در این مقیاس نمره بالا دارند، در گزارشهای خود، انتظارات منفی در رفتار و ارتباط با دیگران را ابراز میدارند.
۴-افسردگی(Depression):
علائم بد خلقی و اثرات آن که شامل عزلت و گوشه گیری از لذات زندگی، عدم انگیزه و از دست دادن انرژی حیاتی از آثارافسردگی میباشد.. بعلاوه احساس نا امیدی، افکار خود کشی و دیگر همردیفهای حسی و شناختی افسردگی را نیز شامل میگردد.
۵-اضطراب(Anxiety):
علائم کلی از قبیل عصبی بودن، اضطراب ولرزش در این تعریف آمده است. همینطور حملات ترس نا گهانی و احساس وحشت و احساس بیم از آینده و ترس. بعضی وابسته های جسمی اضطراب شامل تپش قلب، بی قراری، تعریق و… میباشد.
۶-حالات پارانوئیدی(Paraniod Ideation):
این بعد اساسا افکار پارانوئیدی را به عنوان یک حالت نا منظم و مغشوش فکری ارائه میدهد. از ویژگیهای اساسی این رفتار عبارت است ازافکار برون فکنی، پرخاشگری، سوء ظن، بزرگ پنداری، خود مداری، ترس از از دست دادن خود مختاری و هذیان که همگی به عنوان انعکاسات اولیه این اختلال میباشند.
۷-خصومت و پرخاشگری(Hostility):
این بعد منعکس کننده افکار و احساسات یا کارهایی است که ویژه اثرات منفی حالت خشم میباشد. سوالات، منعکس کننده کیفیتهایی مثل (ظلم، بی حوصلگی، تحریک پذیری و خشم) میباشد.
۸-حالات سایکوتیک(Psycoticism):
این مقیاس روانپزشکی به نحوی مطرح شده که نشان دهد که زندگی گوشه نشینی و منفعل، به عنوان بعدی پیوستار، از تجربیات انسانی میباشد. همانطوری که علائم اولیه اسکیزوفرنی هذیان و پرش افکار میباشد مقیاس روانپزشکی نیز از بیزاری شخصیت تا شواهد روان پریشی حاد متغیر است.
۹-اضطراب فوبیک(Phobic Anxiety):
ترس مداوم از یک فرد، محل یا شیء بخصوص و یا موقعیتی است که با این صفت مشخص میشود که نسبت به محرک غیر منطقی و نا متناسب است و باعث رفتار اجتناب و فرار میگردد.
شاخصهای کلی ناراحتی:
در رابطه با آزمون SCL-90-R سه شاخص کلی پریشانی وجود دارد که عبارتند از:
GSI:
معیارهای کلی علائم مرضی بهترین نشانه برای سطح و یا عمق یک ناراحتی در حال حاضر میباشد وباید در بیشتر مواردی که احتیاج به یک سنجش خلاصه داریم از آن استفاده کنیم.