منبع: محاسبات تحقیق
۵-۳- تخمین اثر ایجاد بازار برق بر کارایی فنی
قبل از تخمین رابطه (۴-۳۲) در این قسمت با بهره گرفتن از آزمون t پایرد[۲۵۰] برابری میانگین کارایی در دوره قبل و بعد از وقوع تجدید ساختار بازار برق مورد آزمون قرار میگیرد. در جدول (۵-۶) نتایج این آزمون ارائه شده است. بر اساس نتایج این جدول، مقدار آماره t برای فرضیه صفر مبنی بر برابری میانگین دو دوره برابر ۸۵/۴ بوده و نشان دهنده رد فرضیه صفر در مقابل فرضیه بزرگتر بودن میانگین دوره بعد از تجدید ساختار میباشد. همچنین در این جدول نتایج آزمون t پایرد برای نیروگاههای بخاری، گازی و چرخه ترکیبی به صورت مجزا ارائه شده است در مورد نیروگاههای بخاری و گازی فرضیه صفر در مقابل فرضیه مقابل مبنی بر بزرگتر بودن میانگین دوره بعد از تجدید ساختار رد می شود اما در نیروگاههای چرخه ترکیبی فرضیه صفر برابری میانگین دو دوره در مقابل فرضیه کوچکتر بودن میانگین دوره بعد از تجدید ساختار قابل رد میباشد.
( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
جدول (۵-۶) : نتایج آزمون t پایرد برابری میانگینها
فرضیه
کل نمونه
بخاری
گازی
چرخه ترکیبی
مقدار آماره t برای فرضیه صفر:
میانگین ۱۳۸۳ تا ۱۳۹۰=میانگین ۱۳۷۸ تا ۱۳۸۲
۱۴/۵-
۱۹/۴-
۱۴/۵-
۵۸/۲
سطح احتمال برای فرضیه مقابل:
میانگین ۱۳۸۳ تا ۱۳۹۰>میانگین ۱۳۷۸ تا ۱۳۸۲
۰۰۰/۰
۰۰۰/۰
۰۰۲/۰
۹۷۳۵/۰
سطح احتمال برای فرضیه مقابل:
میانگین ۱۳۸۳ تا ۱۳۹۰<میانگین ۱۳۷۸ تا ۱۳۸۲
۰۰۰/۱
۰۰۰/۱
۹۹۸۰/۰
۰۲۶۵/۰
منبع: محاسبات تحقیق
پس از بررسی مقدماتی وضعیت کارایی فنی نیروگاههای حرارتی در دو دوره قبل و بعد از تجدید ساختار، در این بخش با تخمین رابطه (۴-۳۲) به روش توبیت به بررسی اثر تجدید ساختار بر کارایی فنی نیروگاههای حرارتی پرداخته می شود. برای دستیابی به الگوی مناسب از روش قدم به قدم[۲۵۱] استفاده شده و پس از تخمین الگویی که تنها شامل متغیر مجازی تجدید ساختار میباشد، سایر متغیرهای مستقل به ترتیب اهمیت وارد معادله میشوند و در هر بار بعد از ورود یک متغیر، متغیرهایی که تاکنون وارد شده اند مجدداً مورد بررسی قرار میگیرند و اگر سطح معنی داری آنها کاسته شد از مدل خارج، وگرنه باقی میمانند. همان طور که در جدول (۵-۷) مشاهده می شود در هر پنج تخمین ضریب متغیر مجازی تجدید ساختار مثبت و معنیدار میباشد. در تمامی این تخمینها ضریب Dum بیش از ۰۲/۰ بوده و در الگوی نهایی برابر ۰۲۶/۰ است که نشان دهنده تأثیر مثبت تجدید ساختار بر کارایی فنی در نیروگاههای حرارتی میباشد.
ضریب متغیر عمر (Age) منفی است که نشان میدهد نیروگاههای جدید از کارایی فنی بالاتری برخوردار میباشند. این نتیجه را اینگونه میتوان توجیه نمود که اثر منفی استهلاک تجهیزات بر کارایی بیش از اثر مثبت ناشی از یادگیری ضمن عمل و تجربه میباشد. مقدار ضریب این متغیر بسیار کم بوده و نشان دهنده سهم ناچیز متغیر عمر در تبیین تفاوت کارایی نیروگاهها میباشد.
ضریب متغیر نرخ بهرهبرداری از ظرفیت (Cap) در میان متغیرهای توضیحی بیشترین مقدار را دارد که این نتیجه حاکی از اهمیت این متغیر در تفاوت کارایی فنی نیروگاهها میباشد. مقدار این ضریب نشان میدهد که یک درصد افزایش در نرخ بهرهبرداری از ظرفیت باعث افزایش شاخص کارایی به اندازه ۰۳۵/۰ میشود. ضریب متغیر نوع سوخت (Ful) مثبت بوده و نشان میدهد که در نیروگاههایی که در آنها بخش بیشتری از سوخت مصرفی گاز میباشد کارایی فنی بیشتر میباشد. این نتیجه در مطالعات پولیت (۱۹۹۵)، دایورت و ناکامورا (۱۹۹۹) و کوک فونگ سی ( ۲۰۱۱) نیز حاصل شده است.
ضریب اندازه نیروگاه (Siz) نیز مثبت میباشد. مقدار ضریب این متغیر نشان از اهمیت آن در کارایی فنی داشته و بر این اساس با افزایش اندازه نیروگاه، کارایی فنی آن نیز افزایش مییابد. علت این امر توانایی نیروگاههای بزرگتر در جذب نیروی انسانی به خصوص مدیران با مهارت بالاتر میتواند باشد. این نتیجه با نتیجه به دست آمده در مطالعات پولیت (۱۹۹۵)، میبدی (۱۹۹۸)، دایورت و ناکامورا (۱۹۹۹) و کومارو ماناگی (۲۰۰۹) مطابقت دارد.