۱-۳ لزوم انجام تحقیق
در سالهای اخیر با توجه به توسعه و گسترش شهرها و افزایش تراکم جمعیت، تعداد طبقات زیرزمین و عمق گودبرداری افزایشیافته است .پایداری خاک بهعنوان یکی از مسائل مهم در مهندسی ژئوتکنیک مطرح است .لذا شناسایی و اجرای روشهایی که به کمک آنها بتوان این مشکلات را تا حد امکان رفع نمود لازم و ضروری به نظر میرسد. در بعضی موارد کار ساخت نیازمند گودبرداری با شیب قائم است. نیاز به سیستم نگهداری موقتی دارد تا دیوارههای گود عمیق را پایدار نگه دارد. سرعت و کیفیت ساخت پروژه را ارتقاء دهد و اطمینان حاصل دهد که آسیبهای جانی و مالی محتمل رخ نمیدهد. طراحی سیستمهای نگهدارنده گودهای عمیق نیازمند تحلیل دقیق، طراحی و مانیتور کردن عملکرد آن است. در سالهای اخیر استفاده از سیستمهای ترکیبی موردتوجه قرارگرفته است که سازه ترکیبی میخکوبی و انکر یکی از آنهاست و اهمیت این روش ترکیبی در این است که این روش علاوه بر تامین پایداری کافی و کنترل تغییرشکلهای سازه نگهبان، هزینه های اجرایی را نیز کاهش میدهد که در گودبرداریهای عمیق مزایای این روش نسبت به سایر روشها بارزتر است. در این پژوهش این سیستم ترکیبی جدید بررسی می شود.
۱-۴ فصل بندی مطالب
این پژوهش در ۵ فصل ارائه میگردد که عبارتاند از:
فصل اول به بیان اهداف و لزوم انجام پژوهش می پردازد.
فصل دوم مروری بر مطالعات انجامشده درزمینه روشهای مختلف پایدارسازی توسط دو روش میخکوبی و انکراژ صورت گرفته است میپردازیم و کلیاتی از روش میخکوبی و انکراژ، موارد کاربرد، آشنایی با مراحل اجرا و نکات فنی و اجرایی پرداخته می شود.
در فصل سوم نرمافزارPlaxis را معرفی میکنیم و نحوه مدلسازی در آن را شرح میدهیم سپس یک صحتسنجی عددی و یک صحتسنجی موردی انجام میدهیم.
در فصل چهارم بر اساس ضوابط آئیننامهای تحلیل و طراحی سازه نگهبان میخکوبی شده و سازه ترکیبی میخکوبی و انکر بیان میگردد و نتایج مدلسازیها در شرایط و تحت پارامترهای مختلف مقایسه و بررسی میگردد.
در فصل پنجم نتیجه گیریهای حاصل از این پژوهش را بیان خواهیم کرد و پیشنهادهایی را برای سایر محققین بیان میکنیم و امیدواریم که این پژوهش نقشی هرچند کوچک در پیشبرد اهداف جامعه مهندسی داشته باشد.
( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
فصل دوم
مطالعات انجامشده
۲-۱ مقدمه
همهساله زمینلغزشهایی در نقاطی از جهان اتفاق میافتد که از آن جمله میتوان به زمینلغزشهای به وقوع پیوسته اخیر در ایتالیا، پاکستان، مکزیک و … اشاره نمود که خسارتهای قابلتوجهی را به وجود آورد.
باوجود فعالیتهای کاهشدهنده ریسک ناپایداری که قبل از ساخت پروژهها برنامهریزی و طراحی میشود، بازهم عدم قطعیتها به خصوص مرتبط با شناخت خاک وجود دارد. بنابراین اهمیت آنالیز پایداری شیروانیهای موجود آشکار میشود.
در طی دهه های گذشته، تجربه رفتار شیروانیها و اغلب با گسیختگی آنها، منجر به افزایش درک ما درباره شناسایی ضرورتها و محدودیتهای آزمایشهای آزمایشگاهی و درجا برای ارزیابی مقاومتهای خاک ،توسعه انواع مؤثرتر و جدید ابزار گذاری برای مشاهده رفتار شیروانیها، درک اصول مکانیک خاک که رفتار خاک را به پایداری شیروانی مرتبط میکنند، پروسههای تحلیلی اصلاحشده که با بررسی گسترده مکانیک آنالیزهای پایداری شیب تکمیلشده است، مقایسه جزئیات با رفتار صحرایی و استفاده از کامپیوترها برای انجام آنالیزهای کلی و دقیق شده است.
عملکرد شیروانیهای مسلح شده توسط پایداری و تغییرشکل آنها بیان میشود. تغییرشکلهای شیروانیهای میتواند به سازههای مجاور، تأسیسات و خیابانهای اطراف آسیب برساند. شدت و مقدار این آسیب به بزرگی و الگوی توزیع تغییرشکلهای خاک در محدوده شیروانیهای وابسته است. پایداری و تغییرشکلهای شیروانیهای به برگ خریدهایی، وابسته میباشند. تجربه نشان داده است که پیشبینی میزان تغییرشکلها بسیار پیچیده و فرایندی وقتگیر است. ازاینرو همواره محققین مختلف سعی در ارائه روشهای سادهتر و دقیقتر در پیشبینی میزان تغییرشکلهای شیروانیهای داشتهاند.
میخکوبی [۱]یکی از انواع عملیات مسلح کردن خاک است که در پایدارسازی شیبها و گودبرداریها از سه دهه اخیر در جهان به خصوص فرانسه، آلمان و اخیراً در آمریکا رایج شده است. فرضیه اصلی این نوع مقاومسازی، مسلح کردن زمین بهمنظور افزایش مقاومت برشی خاک و مقید کردن جابهجایی آن است. انتقال نیروی کششی تولیدشده از میخخاکها به زمین با بهره گرفتن از اصطکاک ایجادشده میان آن دو، فرض اصلی طراحی است. قابلذکر است که این سیستم، به مهندسان اجازه میدهد که از زمین برای ایجاد سازههای نگهبان نیز استفاده کنند.روش میخکوبی از مزیتهای زیادی نسبت به روشهای معمول مقاومسازی مانند دیوارهای حائل برخوردار است بهعلاوه دارای هزینههای کمتری نیز است لذا روزبهروز تقاضای مهندسین برای استفاده از این روش افزایش مییابد.
۲-۲ پیشینه میخکوبی خاک
مبدأ اصلی روش میخکوبی خاک را میتواند سازه نگهبان بکار رفته در حفاری فضاهای زیرزمینی که درروش تونل سازی اتریشی استفاده می شود دانست و تدبیر بهکارگیری آرماتورهای فولادی غیرفعال و شاتکریت [۲]در نگهداری شیبهای سنگی به اوایل دهه ۱۹۶۰ برمیگردد. از اولین موارد بهکارگیری روش میخکوبی خاک، پروژه تعریض راهآهن در نزدیکی ورسایلز فرانسه در سال ۱۹۷۲ بود. ازآنجاکه این روش مقرونبهصرفه و سریعتر از دیگر روشهای نگهداری بود، بهسرعت در فرانسه و دیگر کشورهای اروپایی به کار گرفته شد]۱.[
اولین پروژه دیوار خاک میخکوبی شده در آمریکا در سال ۱۹۷۶ مورد بهرهبرداری قرار گرفت. در کشورهای پیشرفته، این روش به دلیل هزینه کمتر و سرعت اجرایی بالاتر بهسرعت جایگزین روشهای دیگر نگهداری خاک گردیده است. در اروپا دو مجموعه تحقیقاتی گسترده، درباره خاک میخکوبی شده ثبتشده است. اولین مورد آن در اواخر دهه ۱۹۷۰ در دانشگاه کارلس روهه آلمان و دومین مورد در دهه ۱۹۸۰ توسط دولت فرانسه است. در پروژه تحقیقاتی فرانسه، بر روی ۶ دیوار میخکوبی شده در مقیاس واقعی، آزمایشهای لازم صورت گرفت، تا مبنایی برای تنظیم یک استاندارد درزمینه طراحی و اجرای این نوع سازهها در فرانسه گردد. نتایج این مطالعات نشان میدهد که:
- عمل کرد دیوار خاک میخکوبی شده مشابه دیوارهای حائل وزنی است.
- عمق نفوذ لازم هر میخ به داخل خاک معمول در محدوده ارتفاع دیوار قرار دارد.
الیاس و یوران در سال ۱۹۹۰ اثر خزش [۳]درازمدت خاک را در کرنش دیوارهای میخکوبی شده بررسی کردند.]۲[تامسون و میلر در ۱۹۹۰ اثر ترکیبی میلههای فولادی و دوغاب [۴]را در عملکرد دیوارهای میخکوبی شده به کمک ابزارهای کرنشسنج در پروژهای در واشنگتن بررسی نمودند]۳[.بایرن در سال ۱۹۹۲ اندرکنش خاک- میله را بررسی کرد و مقدار بار حداکثر و محل کرنش ماکزیمم را در پیشبینی نمود. در سال ۱۹۹۶ سازمان بزرگراههای آمریکا[۵] مرجعی در ارتباط با طراحی و ساخت دیوارهای خاک میخکوبی شده منتشر کرد، که خلاصهای از تحقیقات صورت گرفته در آلمان و فرانسه و آمریکا بود. در این مرجع، از روش تعادل حدی برای تحلیل استفاده میشود]۴[.
بریو و همکاران در سال ۱۹۹۷ مدل خاک مسلح شده در محل تکیهگاههای پل را شبیهسازی کرده و راهکارهایی را ارائه نمودند.ژانگ و همکاران در سال ۲۰۰۲ مدلسازی سهبعدی دیوارهای خاک میخکوبی شده را بهمنظور پیشبینی حرکت خاک در مراحل مختلف اجرای دیوار انجام دادند که نتایج حاصله انطباق مناسبی با مقادیر اندازهگیری شده داشت]۵[.
چوک و همکاران در ۲۰۰۵ دیوارهای خاک میخکوبی شده در خاکهای سست را که تحت اثر نفوذ آبهای سطحی قرار دارند، مدلسازی نمودند و به این نتیجه رسیدند که اتصال انتهای میلهها به سطح دیوار نقش عمدهای در کاهش تغییر مکان دیوارهای خاک میخکوبی شده در زمینهای سست دارد]۶[.چنگ و همکاران در سال ۲۰۰۸ به بررسی شیب بهینه برای سطح دیوارهای خاک میخکوبی شده پرداختند و رابطه بین شیب خاکریز با شیب میلهها را در حالت بهینه به دست آوردند]۷[.
سیواکومار و همکاران در سال ۲۰۰۸ ، مدلسازی عددی دیوارهای خاک میخکوبی شده را در شرایط لرزهای انجام دادند، که نتایج نشان داد که تسلیم خاک به کمک میلههای فولادی موجب عملکرد بهتر گودبرداری در هنگام زلزله میگردد. وان هو و همکاران در سال ۲۰۰۸ مدلسازی دیوارهای خاک میخکوبی شده را بهمنظور بررسی رابطه بین نیروی بیرون کشیدگی در میلهها با اتساع خاک انجام دادند]۸[. لی و همکاران در سال ۲۰۰۹ اثر فشار سربار و زاویه اتساع خاک را بر مقاومت بیرون کشیدگی میلهها بررسی کرده و نشان دادند که مقاومت بیرون کشیدگی با افزایش زاویه اتساع خاک بهطور عمدهای افزایش مییابد]۹[. وی و چنگ در ۲۰۱۰ روشهای تعادل حدی و کاهش مقاومت را در مسائل مختلف مربوط به دیوارهای میخکوبی شده، مورد مقایسه قراردادند]۱۰[.
۲-۳ مطالعات انجامشده درروش میخکوبی
میخکوبی روش مسلح کردن درجای خاک است. مفهوم پایهای میخکوبی شامل مسلح کردن زمین توسط المانهای غیرفعال و نزدیک به هم، بهمنظور ایجاد سازه ثقلی منسجم است و بدینوسیله مقاومت برشی کلی خاک محل افزایش مییابد و جابجایی آن محدود میشود. سیستم میخکوبی برای کاربردهای موقت و دائمی میتواند لحاظ شود. دیوار میخکوبی میتواند بارهای قائم استاتیکی و دینامیکی را، بدون متحمل شدن جابجاییهای بیشازاندازه، تحمل کند. میخکوبی شامل میلگرد فولادی است که میتواند تنشهای کششی، برشی و ممان خمشی را تحمل کند. رویه و نمای میخکوبی المان باربر قابلتوجهی نیست اما نسبتاً، پایداری موضعی خاک بین لایه های مسلح را تأمین، و از فرسایش و هوازدگی سطح جلوگیری می کند. این رویه عموماً شامل یکلایه نازک شاتکریت مسلح است.
فان و لئو[۶] در سال۲۰۰۷ زاویه بهینه میخ برای شیروانی میخکوبی شده با انواع شرایط هندسی و اثر طول میخ بر ضریب اطمینان را موردبررسی قرارداد. آنها نتیجه گرفتند اگر L/Hبزرگتر از ۱ باشد اثر طول میخ بر پایداری کلی تقریباً ناچیز است. همچنین نشان دادند که اثر طول میخ در ۳/۱ پایینی شیببر پایداری شیب بسیار مهم است]۱۱[.ساباتینی[۷] در سال ۱۹۹۵نشان داد که مقدار کلی طول موردنیاز میخها کاهش مییابد اگر میخها در قسمت پایینی شیب قرار گیرند. بر اساس آنالیز گود ۵/۴ متری با شیب ۷۰درجه، پیشنهاد شد که میخها باید در قسمت میانی بلندتر باشند تا طول کلی مسلح کنندهها مینیمم شود. بعلاوه پیشنهاد کرد که قرارگیری افقی میخها بهینهترین جهت است، بهجز برای پایینترین میخها که بر اساس تحلیل تعادل حدی انجام گرفت. شفیعی در سال۱۹۸۶ تحقیقاتی را در مورد اثر جهتیابی میخها بر تغییرشکل دیوارهای میخکوبی شده با بهره گرفتن از روش اجزاء محدود انجام داد. دیوارها با شیب میخهای ۰و۳۰درجه نسبت به افق تحلیل شدند. تغییرشکل در نمای دیواری که میخهای۳۰درجه نصب بودند بزرگتر از میخهای افقی بود]۱۲[.جویل در سال۱۹۸۰ یک سری آزمایشهای برش مستقیم آزمایشگاهی برای بررسی اثر شیب میخهای انعطافپذیر برافزایش مقاومت برشی توده خاک در گسیختگی انجام داد. زاویه بهینه میخها نسبت به نرمال سطوح برش خورده بهمنظور بسیج کردن ماکزیمم مقاومت برشی در توده خاک حدود۳۰درجه است. پائولو در سال ۲۰۰۵نشان داد که اگر ردیف اول عمیقتر نصب شود خیز قابلتوجهی رخ میدهد که جبران آن در ادامه ساخت مشکل است. طول آزاد بلندتر مخصوصاً برای مهاری اول، منجر به خیز کمتر میشود. وی اثر زاویه اصطکاک داخلی خاک، شیب و تراز مهاری، بر نیروی مهاری را موردبررسی قرارداد.]۱۳[
۲-۴ اجرای روش میخکوبی
این روش شامل یک شیب میخکوبی شده متشکل از سه بخش توده خاک، تسلیح کنندهها و رخ پوش شیب است. تسلیح کنندهها باعث افزایش مقاومت و سختی توده خاک شده و در برابر تنشهای جانبی ناشی از سربار و یا وزن توده خاک مقاومت مینمایند و به این وسیله موجب پایداری شیب میگردند. تحلیلهای عددی انجامگرفته نشان میدهد که رفتار شیب میخکوبی شده بیش از اینکه وابسته به شرایط انتهایی تسلیح کنندهها باشد به مشخصات سطح تماس تسلیح کننده و خاک اطراف آن بستگی دارد. میخکوبی خاک در طیف وسیعی از خاکها شامل رس، ماسه، سنگهای هوازده، نیمرخ شیبهای هوازده، خاکهای لایهای و ناهمگن امکانپذیر است. ولی انجام این روش در رسهای نرم و پلاستیک، خاکهای با دانسیته پائین و یا اشباع توصیه نمیشود. شکل(۲-۱) گودبرداری مرحلهبهمرحله و اجرای میخکوبی را نشان میدهد.
شکل ۲-۱ : مراحل اجرای میخکوبی]۱۴[
۲-۴-۱ گودبرداری
گودبرداری اولیه تا عمقی صورت میپذیرد که دیواره گودبرداری شده بتواند در مدت کوتاهی بین ۲۴ تا ۴۸ ساعت پایداری خود را حفظ کند. عمق گودبرداری جهت تأمین کوتاهمدت پایداری در بین ۱ تا ۲ متر است. عرض گودبرداری انجامشده حداقل باید بهاندازهای باشد که بتوان ابزارهای لازم را در محل مستقر کرد. عرض مش فولادی در تعیین عرض گودبرداری مؤثر است، درعینحال خاکبرداری در عرضهای بزرگتر از ۱۲ متر موجب افزایش تغییرشکلهای افقی میگردد. پانلهای خاکبرداری، یکدرمیان برداشت میشوند.
۲-۴-۲ حفاری چال برای اجرای میخ
چالهای موردنظر با طول، قطر و شیب مشخص اجرا میشوند و امتداد آنها تقریباً افقی است.
۲-۴-۳ نصب میخ و دوغاب ریزی
در این مرحله میلگردهای فولادی (میخها) در چالهای پیش حفاریشده کار گذاشته میشوند. میلگردهای بهکاررفته شده اغلب تو پر هستند اما میتوان از میلگردهای توخالی نیز مطابق به آییننامه اجرایی وزارت راه آمریکا مربوط به میخکوبی با میلگردهای توخالی نیز استفاده کرد. جهت آنکه راستای میلگردها دقیقاً در امتداد محور استوانه چالهای حفرشده باشد از ابزاری به نام مرکز کننده استفاده میشود که باعث می شود میلگرد دقیقاً در وسط گمانه قرار بگیرد و ضخامت دوغاب در اطراف آن یکسان شود. میلگردها در داخل مرکز کنندهها فرورفته و سپس در داخل چال، جاگذاری میشوند. چنانچه شرایط خوردگی شدید باشد از غلافهای پلاستیکی مخصوصی جهت محافظت از میخها استفاده میشود. در همین حال یک لوله دوغاب ریزی به انتهای چال رفته و فضای خالی باقیمانده را از انتها تا ابتدای چال دوغاب ریزی میکند. شیب چالهای حفر همانطور که پیشازاین نیز گفته شد به مقدار ملایمی در پایین سطح افق قرار دارد. لذا دوغاب با نیروی وزن واردشده بر آن بهخوبی در حفرهها جا میگیرد. به چنین روشی، روش دوغاب ریزی ثقلی گفته میشود که جزء روشهای متداول در میخکوبی بهحساب میرود. پیش از مرحله بعدی، نوارهای زهکشی ژئوکاپوزیتی بر روی سطح گودبرداری و بهطور تقریبی بین شبکه میخهای بیرون آمده کار گذاشته میشود. نوارهای زهکشی تا قسمت تحتانی گودبرداری ادامه مییابد تا زه آب جمع شده را به پاشنه دیوار هدایت و خارج کند].۱۴[
۲-۴-۴ ساخت پوشش شاتکریت موقتی
قبل از آنکه مرحله بعدی گودبرداری شروع شود شاتکریت جهت یکپارچهسازی ابتدای میخها و کل سیستم بر روی سطح گود پاشیده میشود. نحوه متداول اجرا به این صورت است که از یک پوشش شاتکریت با تسلیح فولادی استفاده می شود. تسلیح فولادی اغلب شبکه مش بندی شده از سیمهای به هم جوشخورده است. طول پانلهای مش فولادی جوشخورده باید بهاندازهای باشد که هر پانل با پانل کنار تااندازهای همپوشانی داشته باشد. در این مرحله لایهنازک بتن شاتکریت بر روی سطح گود پاشیده میشود. بعدازآن یک صفحه فولادی بر روی نوک میخ کار گذاشته میشود. از واشر و مهرههای ششگوش برای اتصال میخ به صفحه پلیت استفاده میشود. توجه شود که مدت ۷۲ ساعت لازم است تا بتن شاتکریت به مقاومت سهروزه تقریباً معادل ۱۰٫۵ مگاپاسگال برسد و بعد گودبرداری مرحله بعد انجام شود.
۲-۴-۵ ساخت دیواره میخکوبی شده تا عمق موردنظر
مراحل ۱ تا ۴ تا عمق موردنظر جهت گودبرداری ادامه مییابد. در هر مرحله از گودبرداری، نوارهای زهکشی قایم که در انتهای گود بهصورت لولهای جمع شده است، در امتداد بعدی گودبرداری گسترده میشود. سپس پانلهای مش بندی جدید بر روی پوشش کار گذاشته میشود. شاتکریت با همپوشانی قابل قبولی نسبت به لایه بالایی شاتکریت بر روی دیوار پاشیده میشود. در انتهای گود نوار زهکشی دوباره لوله شده تا برای مرحله بعدی استفاده شود.
۲-۴-۶ ساخت پوشش دائمی و نهایی
وقتی گودبرداری تا عمق موردنظر ادامه یافت، سیستم میخکوبی شده در تمام سطح دیوار نصب شد و نیز آزمایشهای لازم جهت اطمینان از عدم رخداد هر نوع گسیختگی انجام گرفت، ممکن است پوشش نهایی و دائمی ساخته شود. همانطور که گفته شد از پوشش دائمی در شرایطی استفاده میشود که از دیوار میخکوبی جهت سیستم پایدارسازی دائمی گود بهره گرفتهشده باشد. برای پوششهای دائمی ممکن است از بتن مسلح درجا، شاتکریت مسلح و یا پانلهای پیشساخته استفاده شود.]۱۴[
تسلیح فولادی شامل سیستم مش بندی شده از سیمهای به هم جوشخورده است. طول پانلهای شبکه فولادی جوشخورده باید بهاندازهای باشد که هر پانل با پانل کناری تااندازهای همپوشانی داشته باشد. در این مرحله لایهنازک بتن شاتکریت بر روی سطح گود پاشیده میشود. بعدازآن یک صفحه )پلیت فولادی( بر روی نوک میخ کار گذاشته میشود. از واشر و مهرههای ششگوش برای اتصال میخ به صفحه استفاده میشود. توجه شود که مدت۷۲ ساعت لازم است تا بتن شاتکریت به مقاومت ۳ روزه با مقدار تقریبی ۵/۱۰مگاپاسگال برسد و بعد گودبرداری مرحله بعد انجام شود.
۲-۴-۷ مقاومت چسبندگی بین خاک و ملات در دیوارهای میخکوبی شده
ظرفیت بیرون کشیدگی میخ یک عامل مهم در تحلیل و طراحی دیوارهای میخکوبی شده است، که به دو عامل اصلی اندازه مجموعه میخ و مقاومت چسبندگی بین خاک و ملات بستگی دارد. از بین این دو عامل اندازه مجموعه میخ با توجه به فرضیات طراحی مشخص بوده ولی به دلیل عدم شناخت کافی در مورد رفتار اندرکنشی بین خاک و ملات در طول میخ نمی توان مقدار دقیقی برای این پارامتر مشخص کرد، و از طرفی یک فرایند استاندارد آزمایشگاهی خاص نیز برای آن وجود ندارد. بنابراین در مرحله طراحی این پارامتر اغلب توسط مهندس طراح فرض میگردد )با توجه به شرایط میدانی و شرایط خاک( و سپس بهوسیله آزمایش بیرون کشیدگی در طی ساخت اصلاح میشود.
۲-۴-۸ تأثیر شرایط خاک بر مقاومت بیرون کشیدگی میخ
ویژگیهایی از خاک که روی مقاومت بیرون کشیدگی اثر میگذارند شامل مقاومت، اندازه ذرات، اتساع و درجه اشباع خاک میباشند. یکی از مهمترین پارامترهای تأثیرگذار بر مقاومت بیرون کشیدگی میخ، خاک اطراف میخ است. برای مثال، اگر یک میخ با روش یکسان در رس سیلتی، ماسه و شن ماسه دار نصب شود، ممکن است مقادیر مقاومت بیرون کشیدگی حدود۴۰-۸۰ کیلو پاسکال، ۱۰۰ کیلو پاسکال و ۲۰۰ کیلو پاسکال حاصل شود. اندازه و شکل ذرات که بستگی به اتساع خاکدارند، بهطور عمده روی رفتار بیرون کشیدگی و مقاومت بیرون کشیدگی مؤثرند. برای خاکهایی که دارای ذرات بزرگتر و یکنواختتر با اشکال نامنظم هستند، هنگام بیرون کشیدن میخ ذرات چرخیده و تغییر آرایش داده که منجر به اتساع خاک میشود. اگر اتساع خاک محدود شود، افزایش تنش قائم نتیجه میشود که آن نیز منجر به افزایش مقاومت بیرون کشیدگی میشود. به مطالعه تأثیر اتساع روی مقاومت بیرون کشیدگی پرداخت]۱۴[.
۲-۵ شرایط مطلوب خاک برای میخکوبی
سیستم دیوارهای خاکی میخکوبی شده[۸] در خاکهای مختلفی با موفقیت اجراشده است. عموماً در اینگونه خاکهای مطلوب، سختیها و پیچیدگیهای ساخت بهطور درازمدت وجود نداشته است. مواردی که میخکوبی خاک توجیه اقتصادی و فنی داشته است عبارتاند از:
- خاکهایی که در هنگام گودبرداری هر فاز، قادر به پایداری بدون حائل به ارتفاع ۱ تا ۲ متر بهصورت قائم یا نزدیک به قائم برای مدتزمان ۱ تا ۲ روز باشند.